SUCCESSOS

El pànic als narcookupes s’escampa al Gòtic

L’ocupació d’un pis propietat del Museu de Cera porta la por que al barri passi com al Raval

El Museu de Cera de Barcelona i la comunitat de propietaris del número 5 del carrer de Josep Anselm Clavé van denunciar ahir en un comunicat que han patit “diversos intents d’usurpació” d’habitatges i “moments de violència i d’intimidació als veïns”. Es refereixen a una situació que va començar, fa prop dues setmanes, amb l’ocupació d’un habitatge del museu on creuen que s’hi pot traficar, segons han explicat els veïns i la propietat a l’ARA.

“La degradació dels espais del centre de la ciutat, així com la propagació de pisos ocupats per les màfies del narcotràfic, ha anat en augment”, diu el comunicat conjunt. “En barris com el Raval i el Gòtic aquesta situació crítica és especialment visible”. “Exigim que s’actuï amb la màxima rapidesa i contundència possible”, afegeix. Els veïns i els propietaris tenen por, asseguren que se senten intimidats i temen que els narcookupes, fugint de la pressió al Raval, duguin el negoci, els ionquis i els traficants al Gòtic.

La vicepresidenta i la presidenta de la comunitat de propietaris i els responsables del museu asseguren que si l’habitatge no és un narcopís va camí de convertir-s’hi. Mantenen que s’hi ha vist un conegut narco del barri i un fotògraf d’aquest diari ha presenciat un intercanvi que podria ser una venda de droga al portal mateix. Un altre veí admet que està preocupat, però diu que per ara no hi ha res que li indiqui que s’hi trafiqui.

Aquest diari ha pogut parlar amb una de les noves habitants del pis: “Hi vivim jo i el meu nòvio, a vegades hi deixem pujar algú del carrer que ho passa malament, i és veritat que jo soc drogoaddicta, però aquí no trafiquem”. Ho explica mentre obre la porta del pis, immens, buit i ple de pols, tot i que el museu assegura que el fa servir de magatzem d’escenografia. Quan obre la porta no s’hi veu ningú més.

Fonts del museu asseguren que quan es van assabentar de l’ocupació uns treballadors van intentar convèncer els okupes que marxessin i aquests van reaccionar agressivament, i que fins i tot van lesionar-ne un. La noia explica que uns homes van entrar pel balcó de l’immoble per fer-los fora a cops i que a ella la van arrossegar dels cabells gairebé fins a fora. Tant el museu com els okupes s’han denunciat mútuament als Mossos per agressions.

La presidenta de la comunitat de propietaris assegura que quan es va ocupar el pis van començar els problemes. “Van començar a entrar ionquis i gent estranya a l’edifici, hem vist què ha passat al Raval i sembla que ara se’n van d’allà per venir cap aquí”, lamenta. “Cada dia en fan una de nova, els veiem punxar-se al balcó mateix”, explica la vicepresidenta.

El pis ocupat no és al número 7 del passatge de la Banca, on hi ha l’edifici principal del museu, sinó en un immoble molt pròxim situat just davant del Govern Militar de Barcelona i molt a la vora de la Rambla. Segons els veïns i el museu, els últims dies hi ha hagut cinc intents més d’ocupació d’habitatges de la zona, tres al mateix edifici i tots menys un en propietats del Museu de Cera. Ja fa mesos que la pressió al barri del Raval contra els narcotraficants ha aconseguit que alguns grups es traslladin al Barri Gòtic, on també hi ha el problema dels clubs cannàbics irregulars que fan negoci amb els turistes.