Societat 07/07/2014

El Papa demana perdó per l'"omissió" de l'Església en casos d'abusos sexuals

El pontífex, que s'ha reunit en privat amb sis víctimes, ha reconegut que els líders de l'Església "no han respost adequadament" a les denúncies d'abús presentades tant per víctimes com per familiars

Efe
2 min
El pa pa Francesc aquest dilluns al Vaticà / REUTERS

Ciutat del VaticàEl papa Francesc ha demanat "perdó pels pecats d'omissió" comesos per líders de l'Església en relació amb els abusos sexuals, que ha qualificat de "crims greus".

El pontífex s'ha expressat així en l'homilia de la missa que aquest dilluns ha presidit a la seva residència al Vaticà, a la qual han assistit sis víctimes d'aquests abusos, amb les quals s'ha reunit després en privat.

"Humilment demano perdó", ha dit Francesc, que ha reconegut que els líders de l'Església "no han respost adequadament a les denúncies d'abús presentades per familiars i per aquells que van ser víctimes de l'abús".

"Això comporta un patiment addicional als que han rebut abusos i ha posat en perill altres menors que estaven en situació de risc", ha declarat el pontífex, que ha admès que "els pecats d'abús sexual contra menors per part del clergat tenen un efecte virulent en la fe i en l'esperança en Déu".

"Alguns s'han aferrat a la fe, mentre que en altres la traïció i l'abandonament han erosionat la seva fe en Déu", ha afegit el Papa.

"Molts dels que han patit aquesta experiència han buscat pal·liatius pel camí de l'addicció. Altres han experimentat trastorns en les relacions amb els pares, els cònjuges i els fills", ha dit Francesc en la seva homilia.

En un altre moment de la seva intervenció, el Papa ha expressat la seva "angoixa i dolor pel fet que alguns sacerdots i bisbes hagin violat la innocència de menors i la seva pròpia vocació sacerdotal en abusar sexualment d'ells. És alguna cosa més que un acte reprovable". "És com un culte sacríleg", ha afegit el pontífex, que ha dit que els abusos són "actes que han deixat cicatrius per a tota la vida".

El portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi, ha valorat posteriorment davant la premsa que el missatge del Papa "és un missatge d'esperança i de valentia dirigit a totes aquelles persones que han patit abusos a tot el món, perquè, per desgràcia, és un problema que s'ha produït en molts llocs".

Preguntat sobre per què el bisbe de Roma no s'ha reunit amb víctimes d'abusos anteriorment, Lombardi ha assegurat que "les crítiques sempre hi són" i ha assegurat que el Papa ha condemnat en diverses ocasions aquests abusos.

I en relació amb les sis víctimes d'abusos amb les quals s'ha reunit el pontífex –tres homes i tres dones, procedents d'Alemanya, Anglaterra i Irlanda–, Lombardi ha explicat que el Vaticà ha optat per aquest grup reduït perquè el Papa pogués intercanviar unes paraules en privat i conversar amb ells de forma personal.

El portaveu no ha exclòs que es puguin produir en el futur més trobades d'aquest tipus entre el Papa i víctimes d'abusos sexuals per part de membres del clergat.

stats