RELIGIÓ
Societat 25/07/2013

El Papa insta els joves a no idolatrar els diners

En la primera homilia al Brasil, Francesc els anima a allunyar-se del materialisme

Joaquim Piera
2 min
VISITA AL SANTUARI  Sota la pluja, el papa Francesc va visitar el santuari de la Mare de Déu d'Aparecida.

São PauloLa devoció mariana del papa Francesc el va portar ahir fins al santuari de la Mare de Déu d'Aparecida, principal centre de pelegrinatge del Brasil, on va celebrar la primera missa del seu viatge a l'Amèrica del Sud, amb motiu de la 28a Jornada Mundial de la Joventut. Davant de la imatge negra de la patrona del Brasil, que segons la tradició simbolitza el patiment dels oprimits, pobres i esclaus, el pontífex va adaptar l'evangeli social que predica per adreçar als joves un missatge universal amb plena vigència local. I és que el Brasil, amb la seva fractura social, reuneix dos dels grans reptes de l'Església: una elit consumista i milers de joves en risc d'exclusió.

Amb un estil senzill i directe, el Papa va alertar dels perills del materialisme. "Avui les persones i també els nostres joves experimenten una fascinació de tants ídols que es col·loquen en lloc de Déu i que semblen donar esperança, com els diners, el poder, l'èxit i el plaer", va afirmar. "Els joves no necessiten només coses, sinó sobretot aquells valors i materials que són el cor espiritual d'un poble", va afegir.

Missatge positivista

Bergoglio va fer una crida perquè l'Església, els pares i els educadors "transmetin valors als joves" que els permetin ser "els constructors d'un país i d'un món més just, solidari i fratern". I va recordar que la joventut és "el motor de l'Església i la societat" i per això cal que "conservi l'esperança, s'apropi a Déu i sigui positiva". "El cristià no pot ser pessimista; no podem tenir una cara de qui sembla en constant estat de dol", va afirmar.

En la seva salutació als milers de fidels que sota la pluja i les baixes temperatures van seguir la celebració des de fora del temple, Francesc va anunciar que tornaria al 2017, quan se celebri el tricentenari de la troballa de la imatge de la Mare de Déu. Va demanar a la gent que resi per ell: "Ho necessitaré", va dir, paraules que es podien interpretar com les forces que no va tenir el seu predecessor Benet XVI per reformar les estructures de l'Església.

Precisament, el contacte amb els creients va servir-li d'inspiració en la seva última visita al santuari, el 2007, encara com a arquebisbe de Buenos Aires, durant la 5a Conferència Episcopal de l'Amèrica Llatina i el Carib. Segons alguns vaticanistes, allò va ser l'inici del seu nomenament com a papa, en consagrar el seu lideratge continental davant de cardenals que després el van escollir al conclave. D'allà va sortir el document d'Aparecida, avui manifest programàtic del seu pontificat.

Al vespre, el pontífex va tornar cap a Rio per inaugurar una ala de l'Hospital Sant Francesc d'Assís, a la zona nord de la capital, dedicada a l'atenció i al tractament de dependències, principalment del crack , la droga que castiga els més pobres del Brasil. La visita va ser inclosa als actes per desig exprés del pontífex, que va demanar una primera fila formada per malalts i dependents químics en tractament. La construcció del centre serà un dels llegats de la Jornada Mundial de la Joventut.

stats