Societat 10/12/2016

Cas Nadia: 600.000 euros gastats sense tractar la nena

El jutge envia a la presó el pare i suspèn la pàtria potestat a la parella per utilitzar la petita per lucrar-se

Montse Riart
4 min
Material intervingut en l'escorcoll dels pares de la Nadia a Fígols

BarcelonaEls pares de la Nadia, la nena malalta de tricotiodistròfia, haurien dilapidat 600.000 euros dels diners recaptats suposadament per a ella en altres despeses que no tenien "cap mena de relació amb el tractament mèdic de la menor". Durant els vuit anys de periple per diferents televisions la parella hauria recollit 918.000 euros. Poc abans de l'última campanya, a finals d'aquest novembre, els quedaven uns 19.000 euros al compte bancari. El jutge d'instrucció número 1 de la Seu d'Urgell assegura en l'últim dels seus escrits que la parella "hauria convertit la beneficència en el seu estil de vida, utilitzant la menor". Veu tants indicis de la presumpta estafa que fins i tot posa en dubte la malaltia de la petita, i assegura que els pares s'acosten a la pràctica d'un delicte "d'utilització dels menors per a la mendicitat" simulant "o bé una malaltia que la petita no patia, o bé amb el pretext d'operacions i tractaments que no van existir".

El jutge va enviar ahir a la presó el pare de la nena, Fernando Blanco, i va suspendre a la parella la pàtria potestat de la menor, que es quedarà amb una tia tot i que la mare ha quedat en llibertat amb càrrecs i podrà visitar-la. Són les mateixes mesures que havia reclamat la Fiscalia, que advertia de la gravetat del delicte d'estafa, així com del risc que l'home pogués fugir o destruir proves. En l'escrit, el jutge explica que durant la investigació s'han recollit proves que apunten que els pares haurien pogut "utilitzar la malaltia de la menor per lucrar-se".

10.000 euros de cop

En vista de les proves recollides pels investigadors, el jutge assegura que els pares de la Nadia haurien "utilitzat clarament" les donacions tant per cobrir el dia a dia de la família –el lloguer anual de 9.800 euros de la casa on vivien, tiquets de supermercats o factures de telèfon– com per costejar l'elevat ritme de vida de la parella: viatges, restaurants, roba cara, productes electrònics d'alta gamma, una col·lecció de 30 rellotges de luxe valorats en uns 50.000 euros o un cotxe de 24.500 euros. Segons el jutge, "clamen al cel els reiterats reintegraments de la parella, que arribaven a treure 10.000 euros en efectiu" algunes setmanes.

El pare de la nena hauria justificat que totes les despeses beneficiaven la petita indirectament, però el jutge no se'l creu. Recorda que l'home no tenia feina i que els seus ingressos no superaven els 30.000 euros anuals. Considera que sense utilitzar les donacions no haurien pogut permetre's les mateixes despeses: "Falta determinar si les desviacions es van fer de manera intencionada o per simple imprudència, i el cert és que les explicacions dels dos progenitors no deixen cap altra possibilitat a aquest instructor que considerar-les intencionades".

Els Mossos arriben a la mateixa conclusió en el seu informe preliminar. Revisant els moviments bancaris dels pares durant els últims vuit anys, asseguren que les despeses de la família no tenien "cap mena de relació amb el tractament mèdic de la menor". En l'escorcoll a la casa familiar, els agents hi van trobar també 1.845 euros en efectiu, una carta estilogràfica i marihuana.

Segons la policia, els comptes de la família s'haurien incrementat enormement entre el 28 de novembre i el 5 de desembre. En una setmana la parella va ingressar 300.000 euros al compte de l'associació, després d'una campanya en programes de televisió a escala estatal en què asseguraven que necessitaven 140.000 euros per practicar una innovadora intervenció quirúrgica a la menor en un hospital de Houston (Estats Units), una intervenció que ni tan sols existia realment.

Dubtes sobre la malaltia

En l'escrit, el jutge posa en dubte també que la menor pateixi la malaltia o que necessiti determinats tractaments. Li crida l'atenció que la mare reconegués no haver acompanyat la petita als múltiples viatges a l'estranger. El jutge diu que la dona va assegurar-li que no li semblava "sospitós" que la nena "no tingués cap cicatriu" tot i les nombroses operacions a què hauria sigut sotmesa, que no li haguessin "receptat mai" cap medicament o que tornés del suposat viatge a Houston sense "cap informe mèdic". En canvi, el magistrat explica que la mare sí que portava la nena a visitar-se a l'hospital de Mallorca on la van començar a tractar, i conclou que la dona no acudia als altres tractaments "perquè no existien". Segons els Mossos, diversos pediatres de l'Alt Urgell haurien contactat amb un centre hospitalari d'infants de Barcelona on tracten malalties rares "tot i l'oposició del pare de la menor". Paral·lelament, el metge de capçalera de la petita també s'hauria interessat per obtenir els informes mèdics de la nena "sense èxit", segons els Mossos. En vista de tot plegat, el jutge considera que la parella "no té les aptituds necessàries" per fer-se càrrec de la nena i apunta que la petita podria patir "lesions psíquiques i fins i tot físiques" si es constata que sí que està malalta i en canvi no ha rebut cap dels tractaments que necessita.

El magistrat també destaca que el pare de la Nadia hauria intentat marxar a França quan va saber que la investigarien. La policia el va enxampar després que se saltés un control policial a la Cerdanya. Portava al cotxe 1.450 euros i una pistola de fogueig. El jutge sospita que volia "assegurar-se la fugida" i que la parella havia planejat escapar-se amb la nena i utilitzava diferents números de mòbil per no ser localitzada. Fa 16 anys l'Audiència de Palma ja havia condemnat Fernando Blanco per estafar 120.000 euros a l'empresa de Menorca on havia treballat, segons publicava 'El País', que va parlar amb diversos coneguts i amics de l'home en aquella època. Tots el definien com un mentider compulsiu i un gran actor. En el compte de Facebook de l'associació encara es poden veure els vídeos de les primeres entrevistes, quan la nena tenia 3 anys. Llavors, la menor corria pel plató amb un peluix als braços i el cap rapat mentre el pare demanava 60.000 euros per a una operació.

stats