Societat 15/09/2020

El Parlament aprova ampliar els serveis de dentista en la cartera de prestacions públiques

La mesura anirà dirigida a menors de 14 anys, persones en risc d'exclusió i amb diversitat funcional

Ara
2 min
El Parlament aprova ampliar els serveis de dentista en la cartera de prestacions públiques

BarcelonaLa comissió de Salut del Parlament ha aprovat aquest dimarts ampliar els serveis de dentista en la cartera de prestacions públiques. Els infants de fins a 14 anys, les persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social i les persones amb diversitat funcional seran els destinataris d'un programa que s'haurà de desplegar en el termini de cinc anys, tot i que el text també preveu que l'atenció bàsica de la salut bucodental acabi cobrint tota la població. Aquests serveis inclouran revisions periòdiques, higienes i altres procediments preventius, a més de diagnòstics i tractament de càries, infeccions, inflamacions i altres lesions.

La proposició de llei també preveu la fundació de l'ens que ha de gestionar a partir d'ara el servei de dentista públic: es dirà programa d'atenció dental de Catalunya. Tant la proposta d'ampliar l'oferta pública bucodental com la creació de l'organització que ho gestionarà ha vingut de Catalunya en Comú Podem (CatECP) i ha rebut el suport dels altres grups parlamentaris.

Des del sector dels comuns han celebrat l'aprovació de la proposta: "Avui es comença a revertir un dèficit històric en el sistema de cobertura sanitària universal", ha apuntat la seva diputada Marta Ribas. En aquest sentit, la parlamentària dels comuns ha assegurat que un dentista públic no és una "utopia" i ha reivindicat que el govern d'Ada Colau a Barcelona posés la salut bucodental en l'"agenda política", en referència a la creació del dentista municipal, una de les reformes socials del consistori barceloní que està actualment paralitzada.

Colau i Vergés ho celebren

De fet, la notícia ha arribat tant a Colau com a la consellera de Salut, Alba Vergés, quan estaven a punt de comparèixer plegades després de visitar el primer dia de cribatges al barri del Raval. Colau, en la mateixa línia que Riba, ha celebrat que l'Ajuntament de Barcelona "obrís camí" cap al servei de dentista gratuït. Per la seva banda, Alba Vergés ha destacat que el Parlament ha "tornat a avançar" el Congrés dels Diputats pel que fa a l'aprovació d'una llei. També ha afegit que vol que la llei entri en vigor de seguida perquè els menors de 14 anys i les persones vulnerables se'n puguin beneficiar. "És molt difícil amb les competències, els recursos i l'infrafinançament que tenim poder fer tot el que voldríem i arribar de pressa a tot arreu", ha conclòs Vergés.

Ada Colau i Alba Vergés en la compareixença d'aquesta tarda
stats