Parlament de Catalunya
Societat 02/12/2022

Llum verda al Parlament per "estudiar la substitució" dels projectils de foam

Es descarta, en canvi, crear un òrgan extern que supervisi les actuacions dels Mossos

4 min
Dos agents amb escopetes de foam davant d'un periodista durant les protestes pro-Hasél

BarcelonaLa primera comissió d'estudi sobre el model policial del Parlament va acabar el 2013 i va tractar molts temes, però sobretot va deixar un titular: la fi de les pilotes de goma. Aquest divendres ha conclòs la nova comissió sobre el model policial, que posa en dubte el mecanisme que es va triar per substituir les bales de goma: el foam. Un punt de la resolució de Junts i els comuns proposava "retirar urgentment els projectils SIR-X", que són les bales de foam que els Mossos fan servir per disparar des de la distància (de 20 a 50 metres). Normalment els utilitzen en les manifestacions. També instava el Govern a "estudiar la substitució de l'ús de les bales de foam per altres mitjans igual d'eficaços i potencialment menys lesius". Per tant, la comissió, amb el suport de Junts, la CUP i els comuns, ha aprovat instar el Govern a suprimir el foam de llarg abast i mantenir el de curt abast mentre s'estudia la substitució.

Fonts del departament d'Interior apunten a l'ARA que estudiaran totes les conclusions que s'han aprovat i també aquesta particular que afecta el foam. Esquerra, el partit que governa la Generalitat, s'ha abstingut també en la votació que proposava eliminar la tàctica del carrusel, tot i que aquesta petició s'ha acabat aprovant igualment. S'ha de tenir en compte que les conclusions d'aquesta comissió no són de compliment obligat per a l'executiu. De fet, moltes de les conclusions del 2013 no s'han aplicat.

Per als republicans els objectius d'aquesta comissió eren uns altres i la substitució del foam no era una carpeta que volguessin obrir. Han preferit centrar l'atenció en dues mesures: la creació, per llei, d'un òrgan de control que supervisi les actuacions dels Mossos –un element que entitats com Irídia i Amnista Internacional també demanen– i determinar que els agents només puguin estar un temps limitat servint com a antidisturbis. Cap d'aquestes dues propostes ha prosperat.

La CUP i els comuns també proposaven crear aquest òrgan de control, però no han convençut Junts. La negociació ha anat al límit i aquest divendres estaven convençuts que el partit de Laura Borràs almenys s'abstindria, un fet que permetia l'aprovació de l'òrgan. Però Junts hi ha votat en contra, per a sorpresa de més dels diputats cupaires, republicans i dels comuns, que també s'han trobat amb l'oposició del PSC, Cs i Vox. S'ha descartat un òrgan de control extern i, en canvi, s'ha aprovat un punt del PSC que defensava que ja hi havia prou mecanismes de control.

Divisió i geometria variable

Després d'un any de reunions setmanals i centenars de compareixences d'experts, mossos i entitats per abordar reformes estructurals, el consens no s'ha aconseguit entre els partits de la Cambra. S'han aprovat per unanimitat mesures com revisar els protocols de la Divisió d'Afers Interns dels Mossos, i crear oficines d'atenció a les víctimes de violència policial al territori, però a les qüestions de pes com el foam i l'oficina de control extern hi ha brillat la divisió. Així, han dominat el desacord i la geometria variable a la qual ja està acostumat el Govern de Pere Aragonès: s'ha descartat la temporalitat dels agents d'ordre públic després que s'empatés en dues votacions seguides, i si Junts s'hagués abstingut en la votació de l'òrgan extern, hauria tirat endavant per només un vot.

Hi ha elements que no han prosperat per factors exògens que eren molt improbables fa uns dies. Per exemple, si el PP hagués acudit a la comissió –no ha anat a cap sessió– molts resultats haurien canviat. És més, si fa unes setmanes Antonio Gallego no hagués deixat Vox –que ara té un escó menys– per anar al grup mixt, també hauria variat més d'una votació. Aquest caos s'ha notat en més d'una votació. Pel camí s'han descartat més mesures de fons que proposaven la CUP i els comuns, com dissoldre directament la Brimo i l'ARRO, i també s'han quedat sense suports punts de Junts com la creació d'una policia per als Consells Comarcals.

Malestar

Després de la comissió, les files republicanes no han amagat el seu malestar amb Junts, que no ha permès l'aprovació de les dues mesures estrella de la conselleria de Joan Ignasi Elena. Sí que se n'han aprovat d'altres que proposava ERC, com continuar amb el procés de feminització dels Mossos i impulsar la formació continuada dels agents. Sigui com sigui, en un comunicat els republicans han lamentat l'actitud de Junts i dels socialistes, i també ho ha fet Dolors Sabater (CUP-Guanyem), presidenta de la comissió: "Junts s'ha posat al costat de la impunitat", ha piulat. En canvi, el diputat del PSC-Units Ramon Espadaler ha afirmat que els resultats de les votacions és "una nova reprovació" al conseller.

Elena ha contestat del tuit d'Espadaler: "Mentre països com el Regne Unit tenen una llarga tradició de control extern de la policia, el PSC segueix orgullós de la dretanització del seu discurs en seguretat de la mà d'Unió. Curiós". També Irídia i Amnistia Internacional ho han criticat: "S’ha perdut una oportunitat històrica per posicionar Catalunya com a pionera en la investigació i rendició de comptes davant greus vulneracions de drets humans.

stats