Societat 18/10/2011

El Parlament Europeu vol allargar la data de caducitat dels aliments

La UE llença cada any prop de 89 milions de tones de productes en bon estat

Efe
1 min

Brussel·lesEl Parlament Europeu ha debatut, aquest dilluns, la possibilitat de modificar la normativa que regula les dates de caducitat d'alguns aliments. La intenció és allargar la seva vida útil i, sobretot, evitar que cada any es malgastin gairebé 90 milions de tones de productes en bon estat. A partir d'un informe que va presentar la diputada conservadora danesa Anna Rosbach, la cambra ha examinat idees per millorar l'eficiència de la cadena alimentària. Entre aquestes, destaca l'opció de modificar les normes sobre caducitat, cosa que evitaria que es llancessin tones de menjar que encara és òptim per al consum. Moltes de les intervencions efectuades pels diputats s'han encarat cap a la voluntat de donar un ús a aquests productes. Per exemple, s'ha parlat de repartir-los entre la població més necessitada o bé fer-los servir per produir biomassa.

El diputat del Partit Popular Europeu Cristal Klass va defensar que s'afegís una referència per avisar que no és perillós consumir el producte més enllà de la data indicada en l'envàs. El diputat dels Socialistes i Demòcrates, Matthias Groote, va alertar que a Alemanya es rebutgen cada dia 250 quilos de menjar en bon estat. El diputat italià del Partit de la Llibertat i la Democràcia Oreste Rossi va anar més enllà i va qualificar de "delicte" que en algunes cadenes de menjar ràpid es permeti que tots els productes que no es consumeixin als 10 minuts de la seva producció hagin de ser eliminats.

A la Unió Europea, viuen 79 milions de persones per sota del llindar de la pobresa i, d'aquest total, 16 milions reben ajudes d'organismes de beneficència. L'informe debatut aquest dilluns es votarà en la comissió de Medi Ambient de l'Eurocambra el 22 novembre i, un dia més tard, en la d'Agricultura.

stats