Societat 14/10/2014

El Parlament admet a tràmit la ILP sobre l'emergència d'habitatge i la pobresa energètica

Recull, entre d'altres, mesures per arribar a acords entre consumidor i entitat financera en cas d'impagament de la hipoteca

Acn
2 min
Un home dormint en un portal a Barcelona.  La regulació  de l’habitatge protegit s’ha aprovat dins el termini fixat.

BarcelonaLa mesa del Parlament ha admès a tràmit aquest dimarts una iniciativa legislativa popular (ILP) sobre les mesures urgents per afrontar l'emergència d'habitatge i la pobresa energètica, que inclou, entre d'altres, el lloguer forçós d'habitatges o mesures per afrontar l'impagament de les hipoteques.

La ILP recull, entre altres punts, mesures per arribar a acords entre els consumidors i les entitats financeres en cas d'impagament de la hipoteca, o l'obligació de les administracions de "garantir el dret d'accés a subministraments bàsics d'aigua, llum i gas de les persones en situació de vulnerabilitat".

Un altre punt que s'inclou és "el lloguer forçós a persones o unitats familiars en situació de vulnerabilitat durant un mínim de tres anys en els habitatges en mans d'entitats financeres i agències associades, fons d'inversió i entitats de gestió d'actius que romanguin en desús o infrautilitzats de manera injustificada durant dos anys".

La ILP, que promouen Mercè Pidemont, Vanesa Valiño, Assumpta Ordeig, Maria Campuzano i Eloi Badia, s'ha de publicar ara al 'Butlletí Oficial del Parlament'. Abans de començar a recollir les signatures de suport, els promotors han de presentar els plecs corresponents per a la recollida de signatures a la comissió de control, òrgan integrat per magistrats i juristes que s'encarrega de vetllar per la legalitat del procés, i també a les persones que buscaran les signatures.

La comissió de control haurà de segellar i numerar els fulls, i retornar els plecs a la comissió promotora, que tindrà cent vint dies hàbils, ampliables seixanta més, per reunir les cinquanta mil signatures necessàries. Si les aconseguís, començaria pròpiament la tramitació parlamentària. Els grups hi podrien presentar esmenes a la totalitat, i la junta de portaveus podria incloure el debat de totalitat de la iniciativa a l'ordre de dia d'un ple. Si la proposició superés aquest debat, continuaria tramitant-se en comissió, i a l'últim tornaria al ple per al debat i la votació finals.

Finalment cal destacar que a la reunió de la mesa del Parlament d'aquest dimarts també s'ha admès a tràmit la proposició de llei del PPC per modificar la llei 16/1991 de les policies locals.

stats