Societat 29/10/2013

El Parlament prohibirà els espectacles de circ amb animals a Catalunya

CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP impulsen la prohibició, proposada per l'associació animalista Libera

Acn
2 min
Imatge d'arxiu d'activistes de LIBERA protestant davant d'un circ a Sabadell contra el tracte que reben els animals./ ACN

BarcelonaEls grups parlamentaris de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP han enregistrat aquest dimarts una proposició de llei per prohibir "els espectacles de circ amb animals" i la seva "instal·lació" a Catalunya. El consens existent ja des de l'inici de la tramitació garanteix l'aprovació quan la llei arribi al ple, cosa que convertirà Catalunya en la primera comunitat de l'Estat a vetar aquest tipus de pràctiques amb animals als circs, una prohibició que tenen en vigor pocs països a Europa i al món. Tant els grups com l'associació animalista Libera, que va proposar la llei, han destacat el "pas endavant" que suposa.

Actualment hi ha 99 municipis catalans on aquestes pràctiques amb animals ja estan prohibides. La llei del Parlament arribarà quan només una companyia de circ catalana manté encara animals. Des de l'associació Libera, el seu president, Carlos López, ha destacat la "maduresa social i l'empatia amb els animals que demostra Catalunya" amb proposicions de llei com aquesta, i ha agraït que "el 75% de tots els municipis on s'han prohibit ja els circs amb animals siguin a Catalunya".

Un compromís electoral

Els diputats Quim Arrufat (CUP), Josep Rull (CiU), Hortensia Grau (ICV-EUiA), Jordi Terrades (PSC) i Oriol Amorós (ERC) han acudit al registre del Parlament per entrar la proposta per prohibir els animals als circs. Els ha acompanyat Carlos López, president de l'associació animalista Libera, que va ser la impulsora d'un compromís preelectoral abans dels comicis de 2012 i que van signar els mateixos partits que ara han registrar la proposició. El decret que proposen els grups modificaria la llei que regula les pràctiques públiques amb animals a Catalunya afegint-hi un punt més que prohibeix "els espectacles de circs amb animals" i la seva "instal·lació a tot el territori de Catalunya". El mateix text deroga "totes les disposicions que s'oposin, es contradiguin o siguin incompatibles amb el contingut d'aquesta llei".

Polèmica pels correbous

ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP han reconegut que hi ha "contradiccions" entre aprovar aquesta prohibició i mantenir blindats altres espectacles amb animals que provoquen patiments com els correbous. Amb tot, només Iniciativa i la CUP han manifestat obertament la "necessitat" d'avançar de forma més ràpida cap a la fi d'aquesta festivitat, molt estesa, sobretot, a les Terres de l'Ebre. En el que sí que han coincidit republicans, socialistes i ecosocialistes és en el fet que lleis com la que ara enregistren poden ser la llavor per "crear un consens social" que acabi amb els correbous i els embolats. "És un debat que haurem d'abordar tard o d'hora", han remarcat.

stats