SANITAT
Societat 19/11/2015

El deute de la Generalitat amb hospitals, residències i farmàcies ascendeix a 2.000 milions d'euros

Les patronals del sector sociosanitari s'uneixen per denunciar els impagaments del Govern i l'Estat

Lara Bonilla
2 min
Protesta dels farmacèutics a Barcelona / PERE VIGILI

BarcelonaLa unió fa la força. Sota aquesta premissa, fins a vuit patronals del sector sociosanitari, farmacèutic i de la dependència s’han unit per denunciar la “situació límit” que travessen derivada dels impagaments de la Generalitat i de l’Estat. Hospitals, farmàcies, residències i sector de l’ortopèdia calculen que el deute podria ascendir a “més de 2.000 milions d’euros” en total. Només a la sanitat concertada, l’administració deu uns 1.500 milions d’euros corresponents a les factures de juny a setembre mentre que el deute amb les farmàcies és d’aproximadament 340 milions.

Les entitats denuncien que estan fent un esforç addicional per continuar prestant serveis sanitaris a la ciutadania, per pagar als seus treballadors i als proveïdors i que, en alguns casos, ho estan fent amb retard. En el cas de les farmàcies, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics, Jordi de Dalmases, alerta que s’està reduint “l’estoc de medicaments”. “Ens hem d’endeutar, assumir els interessos i, en definitiva, s’està deixant en mans de la nostra capacitat d’endeutament l’accés a la medicació dels ciutadans”, denuncia De Dalmases. Els farmacèutics no descarten tornar a sortir al carrer per protestar contra els impagaments.

A les reivindicacions de les patronals s’ha sumat també la PIMEC. Segons el seu president, Josep González, cal trobar una “solució urgent” ja que els impagaments posen “en perill milers de llocs de treball” així com el “dret a la salut dels ciutadans”. La situació no és nova. Fa gairebé quatre anys que les farmàcies i el sector sociosanitari conviu amb la incertesa de no saber si cobraran ni quan.

Nòmines de novembre, en risc

Segons les patronals, la partida extraordinària del FLA (fons de liquiditat autonòmic) al qual la Generalitat supedita el pagament a hospitals, residències i farmàcies no arribarà fins al desembre, de manera que tampoc podran pagar la factura del mes de novembre. Si la situació s’encalla, les patronals denuncien que no podran pagar les nòmines de novembre.

"Hi haurà impagament de nòmines i això és molt greu però també s'ha d'alertar que aquest tema no es pot repetir sistemàticament i donar per fet que es pot deixar de pagar les factures dels concerts", denuncia Lluis Monset, director de l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (Aces). Monset reconeix que la situació és "crítica" perquè els centres ja no donen per més ni poden aconseguir més línies de crèdit.

De Dalmases atribueix els impagaments a “una Generalitat que no paga, a uns pressupostos que no són reals i a un Estat que no financia adequadament l’Estat del Benestar”

A la reivindicació s'han afegit Pimec, la Unió de petites i mitjanes residències (Upimir); el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya; l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (Aces); la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (Fefac); la Federació Espanyola de Tècnics Ortopèdics (Fetor); la Federació de Distribuïdores Farmacèutiques (Fedifar), i la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM).

stats