Societat 12/06/2018

El pederasta dels Maristes, al documental ‘Shootball’: "Tots els traumes es poden superar"

Un càrrec de l’orde religiós responsable de l'escola admet "un acord" amb els pares de les víctimes d'un altre abusador

Enric Borràs
2 min
A ‘Shootball’, Joaquim Benítez arriba a agenollar-se per demanar perdó a les seves víctimes

BarcelonaEl documental 'Shootball', dirigit per Fèlix Colomer i que s'ha emès aquesta nit a TV3 repassa a fons l'escàndol de pederàstia del cas Maristes, centrant-se en la denúncia de Manuel Barbero, el pare d'una de les víctimes del principal abusador, Joaquim Benítez. En aquest documental l'exprofessor de gimnàstica dels Maristes de Sants s'explica de manera erràtica. Tan aviat es justifica en els abusos sexuals que afirma que va patir de petit, com afirma, parlant de les seves víctimes, que "tots els traumes es poden superar" i que "qui digui que no és que no ho ha intentat".

Benítez, que va abusar de desenes de nens durant tres dècades, afirma diverses vegades que "tenia una addicció, un problema psicològic important" i un "comportament distorsionat", però alhora diu que "no gaudia" i que no creu que sigui ni que fos "un pederasta", encara que admet que actués com a tal. "Hi havia mesos que no feia res, la gent es pensarà ara que ho feia cada dia", arriba a dir, i afegeix, en veu baixa, que ara fa sis anys que no es masturba.

'Shootball' és un documental d'autor, on Colomer parla sovint en primera persona i no amaga les seves opinions ni estratègies per enregistrar totes les parts que han tingut alguna mena de relació amb el cas. Afirma que algunes de les víctimes d'un altre abusador, Lucio Zudaire, de Badalona, li van explicar que no podien parlar perquè havien cobrat per no fer-ho. Un alt càrrec de l'orde religiós, Pere Ferré, hi arriba a admetre que havien arribat a "un acord" amb aquestes famílies, però no concreta quin. El documental posa el focus en les contradiccions en les afirmacions dels Maristes i els seus intents per tapar els escàndols.

Colomer entrevista Benítez, Barbero, el seu fill i diverses víctimes més, a banda de càrrecs dels Maristes, un fiscal i un caporal dels Mossos. "Jo vaig perdre la virginitat en una violació", hi afirma Toni Barbero, que explica algunes de les seqüeles que pateix pels abusos que Benítez li va fer. Visiblement afectat, explica que no entén que s'hagi de fer cap judici i ell hagi de declarar-hi si l'exprofessor admet els fets, i afegeix que, si fos per ell, caldria fer "com als Estats Units" i l'haurien d'enviar a la "cadira elèctrica".

Fins i tot hi ha una escena d'una breu conversa telefònica entre Manuel Barbero i Joaquim Benítez, on el primer admet que va estar a punt d'atacar-lo amb una pala. Benítez demana disculpes "per tot" i li diu que des que va marxar de Barcelona cada dia ha desitjat tornar-hi i demanar perdó "de genolls" a cada una de les seves víctimes. De fet, en una altra escena, l’exprofessor ho acaba fent, agenollat davant les càmeres dels periodistes, demana disculpes als nois de qui va abusar.

stats