Societat 07/08/2014

Pelegrí demana al ministeri d'Agricultura que actuï contra el boicot de Rússia a l'entrada de productes agraris

El conseller d'Agricultura alerta de l'impacte que pot comportar sobre el sector de fruita de pinyol

Acn
2 min
Els pagesos han repartit més de 400 peces de fruita / ACN

BarcelonaEl conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha contactat amb el ministeri d'Agricultura per demanar que actuïn per evitar el boicot d'un any anunciat aquest dimecres pel govern rus a les importacions de productes agrícoles procedents dels països -entre ells, Espanya- que han donat suport a les sancions comercials contra Rússia per la crisi d'Ucraïna.

Pelegrí ha alertat que aquestes mesures poden "afectar greument les exportacions del sector de la fruita de pinyol", ja afectat per la forta crisi de preus d'enguany, i a molts altres sectors agraris. En aquest sentit, el conseller ha reclamat a la UE que activi les mesures extraordinàries.

Pelegrí ha criticat la inoperància de la Política Agrària Comuna (PAC) i la passivitat de la Comissió Europea davant la situació que afecta el sector de la fruita, des de començaments de la temporada, i a la que s'afegeix ara el boicot de Rússia.

"De què ens serveix tenir una PAC que resulta clarament inoperant quan es produeixen situacions de crisi com l'actual? " ha afirmat Pelegrí i ha afegit: "Reclamem al comissari d'Agricultura de la UE, Dacian Ciolos, que tingui el coratge i la valentia d'actuar i activar sense més dilació mesures per fer front a aquest tipus de situacions. Les mesures hi són; només cal voluntat política per activar-les" ha sentenciat Pelegrí.

El conseller d'Agricultura ha explicat que els sectors que es veuran més afectats pel boicot seran la fruita i el càrnic perquè "tenen en Rússia una important demanda per a l'exportació" i ha qualificat la decisió de Putin com "una gran irresponsabilitat envers els mateixos ciutadans de Rússia, perquè posa en risc la garantia del proveïment alimentari de la seva pròpia població, en un mercat que és especialment deficitari en determinat tipus de productes alimentaris vinculats a una dieta equilibrada i saludable, com és la fruita".

Pelegrí ha anunciat que el seu departament treballarà perquè el boicot de Rússia no s'allargui un any, com ha anunciat el govern rus.

Rússia ha prohibit, a partir d'avui dijous i durant un any, la importació de la majoria dels productes alimentaris, agrícoles i ramaders procedents de la Unió Europea, Estats Units, Austràlia, Canadà i Noruega, en resposta a les sancions contra Moscou adoptades per aquests països arran de la crisi ucraïnesa. A més, l'executiu de Putin també estudia prohibir els vols de trànsit sobre el seu territori des dels Estats Units i la UE.

stats