Gent gran

Pensió embargada i compte bloquejat als 84 anys: "Vaig al banc i no em donen diners"

Un jutjat de Barcelona exigeix a l'entitat que no li retingui els estalvis de la prestació pública

3 min
Antoni G.G. estirat al seu llit pels problemes de salut.

BarcelonaDes del 14 de desembre de l'any passat, Antoni González té bloquejat el seu compte corrent, on cobra les pensions de jubilació i viduïtat, i només pot treure diners sota el control de l'entitat. Té 84 anys i una discapacitat reconeguda del 65%, que fa que tingui moltes dificultats per poder moure's i encara més per sortir de casa. Per això, delega a l'advocat Alejandro Esquerrà la missió de la retirada d'efectiu. "L'únic que sé és que el senyor Alejandro va al banc i no en treu ni cinc, no m'han dit res més", es queixa aquest barceloní que, de jove, havia fet de comercial a Alemanya i que fa dies que el dolor el té estirat al llit.

Durant un temps va tenir treballant, sense contracte, un home que l'ajudava amb les feines de la casa i a tenir cura d'ell. Fins que li va dir que no hi tornés, el treballador el va denunciar i el jutjat social número 5 de Barcelona el va condemnar a pagar 3.483,99 euros per acomiadament improcedent. Però com que no ha fet cap abonament, finalment la jutgessa va ordenar l'embargament del seu compte al BBVA, on els únics ingressos provenen de les dues pensions, avisant que l'Institut Nacional de la Seguretat Social ja fa la retenció de la quantitat embargable per complir la sentència.

No obstant aquest matís, des de llavors el BBVA li té el compte corrent bloquejat i només pot retirar-ne diners quan ho sol·licita formalment a l'entitat i des dels serveis centrals ho autoritzen. La seva gran discapacitat fa que pel carrer només es pugui moure amb taxi, així que per evitar-se viatges amunt i avall per la ciutat ha donat poders a Esquerrà, que és també veí d'escala, perquè el dia de cobrament de la pensió vagi a la sucursal, s'hi esperi fins que obtingui el vistiplau i retiri els diners. Immediatament, el compte bancari queda totalment bloquejat fins al mes següent, així que li han inhabilitat també la targeta de crèdit.

Espera d'hores

De vegades, el circuit no funciona i una simple gestió es converteix en un anar i venir a la sucursal. L'advocat denuncia que les pràctiques del banc són "contràries al tracte que hauria de rebre la clientela especial, per la seva edat", i es queixa que ni l'entitat ni el jutjat s'hagin posat en contacte amb l'afectat.

El bloqueig de comptes és un procediment permès per la norma bancària, però és tan extrem que només és per a casos molt excepcionals. La norma també és clara quan fixa que l'embargament de sous i pensions també té límits i que sempre s'ha de fer tenint en compte l'article 607 de la llei d'enjudiciament civil, que diu que no es pot tocar –és inembargable– el salari mínim interprofessional (SMI). L'any passat corresponia a 1.084 euros i, des de l'1 de gener, a 1.134 euros. 

La pensió de l'octogenari barceloní supera aquesta quantitat i, a més, la Seguretat Social ja li aplica l'embargament corresponent, atenent els percentatges legals que es poden retenir en cada cas, abans d'ingressar les pensions. Fonts del BBVA defensen la seva actuació com un exercici d''"estricta obediència" del jutjat executor de la sentència. En cas de no fer-ho, asseguren, caurien en un delicte i podrien pagar-ho amb penes de presó. "Hem de garantir que si entra un euro d'un ingrés, no el pugui treure perquè hi ha una ordre d'embargament", detallen les mateixes fonts. 

En desacord amb aquesta resposta, Esquerrà va demanar al jutjat l'aixecament de l'embargament. Fins en dues ocasions més, en requeriments signats el 9 i el 15 de gener, la titular del mateix jutjat social repeteix que González "no manté saldo susceptible d'embargament" perquè tots els ingressos provenen de pensions públiques, com reconeix el mateix BBVA en un escrit del 14 de desembre. En el seu decret, la jutgessa insisteix en el fet que s'ha de "limitar l'embargament als ingressos que no provinguin de la pensió en l'actualitat". En aquest sentit, torna a deixar en evidència que la Seguretat Social ja s'encarrega de restar de les pensions la quantitat per cobrir la sentència.

stats