Societat 25/10/2014

Per què hem de canviar l'hora aquesta matinada? T'ho expliquem en 10 punts

El canvi horari genera controvèrsia cada any. Fa que es consumeixi menys energia elèctrica, però pot tenir efectes negatius per a la salut

Ara
2 min
La nit de dissabte a diumenge, a les 3 seran les 2.

BarcelonaAquesta matinada que ve s'acaba l'horari d'estiu i els rellotges es retardaran una hora. Això vol dir que a les 3 hores tornaran a ser les 2 hores. Per tant, la nit serà més llarga i els bars i establiments d'oci tancaran, a la pràctica, una hora més tard. Tornarem així a l'hora central europea, una més tard que la del meridià de Greenwich, després de set mesos d'horari d'estiu. Com cada any, a partir de la matinada de diumenge hi haurà una hora més, en compliment de la directiva europea que regeix el canvi horari i que afecta tots els estats membres de la Unió Europea. Però, per què es fa el canvi horari?

1) Per adaptar la feina a les hores del sol. Si s'adapta l'horari a les hores de sol, es consumeix menys energia elèctrica. D'aquesta manera s'aprofita més la llum natural i es gasta menys en il·luminació artificial.

2) El canvi d'hora a l'estiu es fa per aprofitar més la llum natural i perquè es gasti menys en il·luminació artificial. Si no es fes l'adaptació a l'horari estiuenc, seria de dia a les 6 del matí i fosc a les 19 o 20 hores.

3) Amb el canvi, s'intenta fer coincidir les hores de l'activitat habitual de la majoria de ciutadans amb la llum del dia.

4) El canvi d'horari a l'hivern respon a criteris culturals més que als de l'estalvi energètic. Si no es fes, seria de dia a la tarda però el sol sortiria molt tard.

5) La pràctica d'endarrerir el rellotge una hora a l'hivern i avançar-lo a l'estiu es va generalitzar de forma desigual a partir de 1974, quan va produir-se la primera crisi del petroli. Alguns països van decidir avançar els seus rellotges per poder aprofitar millor la llum del sol i, per tant, consumir menys electricitat en il·luminació. S'aplica com a directiva des de 1981 i ha estat renovada successivament cada quatre anys.

6) Els defensors del canvi horari asseguren que té impactes positius no només sobre l'estalvi sinó també sobre altres sectors com el transport, les comunicacions, la seguretat vial, les condicions de treball i les maneres de vida, el turisme o l'oci.

7) L'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) explica que el potencial d'estalvi en il·luminació a Espanya pel canvi d'hora pot arribar a representar un 5 per cent del consum elèctric en il·luminació, equivalent a uns 300 milions d'euros.

8) Els detractors del canvi denuncien que té un impacte negatiu sobre la salut. Consideren que si se seguís el fus de Greenwich –el de Portugal, Gran Bretanya i Marroc– milloraria la vida personal i la productivitat econòmica, entre d'altres.

9) El debat sobre el canvi horari n'obre un altre de més profund: quina organització fem del temps. Fa un any, un grup d'acadèmics va impulsar a Catalunya una iniciativa per a la reforma horària per demanar una organització més racional del temps.

10) Al mes de març es va aprovar una comissió d'estudi de la reforma horària al Parlament. El moviment 'Ara és l'hora' –que tenia aquest nom abans que Òmnium i l'ANC l'agafessin com a lema– es fixa el setembre de 2016 com a data límit per introduir el canvi radical dels horaris.

stats