Societat 22/06/2016

El Govern alerta del perill d'una nova moda per Sant Joan... importada de la Xina

Els petards i els focs artificials han causat 80 incendis en cinc anys, i el Govern avisa que els fanalets de paper, una tendència en auge, són "ingovernables"

S. Soro
3 min
Una foguera de Sant Joan

BarcelonaEl departament d'Agricultura de la Generalitat ha identificat una nova tendència importada de la Xina –i molt de moda als EUA– a les celebracions catalanes: els fanalets de paper amb foc a dins que es deixen anar cel enllà. Tot i que la imatge és d'allò més romàntica, el govern recorda que un cop enlairats, els fanalets "no són governables" i poden caure encesos a qualsevol lloc. "El seu comportament i trajectòria els fan imprevisibles i, per tant, són molt perillosos", adverteixen aquest dimecres a través d'un comunicat, aprofitant la proximitat de la revetlla de Sant Joan.

El departament avisa que la legislació vigent prohibeix llançar objectes encesos en zones boscoses i els seus voltants durant tot l'any, i recorda que els petards o focs artificials al costat del bosc o de camps de conreu han provocat 89 incendis durant els últims cinc anys. És per això que la conselleria demana "molta prudència" i "la màxima col·laboració ciutadana" durant la revetlla de Sant Joan, i recorda que els efectius de seguretat estaran totalment operatius per evitar possibles incendis forestals provocats per les fogueres o per la pirotècnia.

El govern alerta del perill dels fanalets de foc

Finalment, el departament subratlla que per fer fogueres cal disposar d'una autorització i que només es poden encendre entre les 22.00 i les 24.00 h hores del dia 23 de juny, en un lloc net de vegetació, que el foc no s'abandonarà fins que no estigui apagat i que en cas de vent la foguera ha de ser suspesa.Treure la roba estesa i evitar l'accelerant a les fogueres: consells per a una revetlla de Sant Joan segurDe cara al dispositiu policial de Sant Joan, els Mossos desplegaran 3.500 efectius, un 24% més que l'any passat. El Servei Català de Trànsit (SCT), per la seva banda, calcula que uns 525.000 vehicles sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona aquest dijous a partir de les 15.00 h i fins divendres a primera hora de la tarda.

Més de 55.000 persones celebraran Sant Joan a les platges de Barcelona

Més de 55.000 persones s'aplegaran demà a les platges de Barcelona per celebrar la revetlla de Sant Joan. És per això que hi haurà un dispositiu específic de neteja amb un total de 308 operaris i 51 vehicles de servei per deixar la sorra neta per a l'endemà. Per tal de contribuir a minimitzar els residus produïts durant la revetlla, també s’instal·laran unes 1.200 papereres de cartró per complementar i 84 contenidors addicionals. Aquest operatiu especial començarà a les 06.00 h amb l’objectiu de tenir les platges a punt per a l'ús dels banyistes i visitants cap a les 10.00 h.

Una de les principals tradicions, d'altra banda, serà l’arribada de la Flama del Canigó, que tindrà lloc el 23 de juny a la tarda a la plaça de Sant Jaume, on l’estaran esperant l’Àliga i els Gegants de la Ciutat. Posteriorment, els representants dels diferents barris agafen el foc que encendrà les fogueres de tota la ciutat.

Durant la nit del 23 al 24 de juny, el Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament també posarà en marxa el seu dispositiu per tal de donar resposta a les necessitats ciutadanes. Un total de 115 efectius de Bombers de Barcelona treballaran a tota la ciutat per tal d’atendre les possibles demandes que es puguin produir.

stats