Societat 21/06/2017

La sequera i la calor, un "còctel perillós" per la nit de Sant Joan

S'activa en fase d'alerta el pla per onada de calor i en prealerta el de risc d'incendis, que passarà a nivell d'alerta la nit de la revetlla

Selena Soro
3 min
El conseller Jané durant la compareixença per parlar del dispositiu de la revetlla

BarcelonaNit de Sant Joan. Fa calor, hi ha ganes de festa i el cel esclata amb la pólvora dels petards i els focs artificials. Per a la majoria de catalans és la nit més curta de l’any, però no per a tots. Per als membres del cos de Bombers, és sens dubte la més llarga. Fan aproximadament 1.200 sortides, i els serveis d’emergència reben més de 10.000 trucades, deu vegades més que un dia normal.

Enguany, la primavera seca i les onades de calor es barregen en un “còctel perillós” que pot esclatar la nit de Sant Joan.

Ho ha avisat aquest dimecres el conseller d’Interior, Jordi Jané, durant la compareixença per informar sobre la campanya especial en motiu de la revetlla. “Estem preocupats”, ha admès als mitjans Jané, abans d’informar que a Catalunya hi ha una “situació de risc elevat per incendi els propers dies”. Per tot plegat, a partir de demà s’activarà en fase d’alerta el pla per onada de calor, i en prealerta el pla de risc d’incendis, que passarà previsiblement a nivell d’alerta la nit de la revetlla. “Hi ha diverses circumstàncies que són un còctel perillós de cara a la revetlla de Sant Joan. Estem davant una situació anòmala per les altes temperatures i pel risc de focs”, ha subratllat el conseller. “Estem en situació de sequera excepcional. El bosc ha patit, està estressat, i qualsevol guspira pot encendre un gran foc”, ha advertit Jané, que ha recalcat que l’any passat 95 incendis van ser generats per coets voladors, 55 dels quals per la revetlla de Sant Joan. “Estem parlant d’una possibilitat real”, ha reiterat el conseller.

Reforç del cos de Bombers

En el marc del dispositiu especial, el cos de Bombers de la Generalitat preveu reforçar la dotació la nit del 23 de juny amb 170 efectius més. Més enllà dels reforços, el conseller va demanar màxima precaució a la ciutadania, sobretot a l’hora de fer servir material pirotècnic prop de zones boscoses, tant la nit de Sant Joan com els dies abans. “Tenim detectat que el pic més important per incendis urbans i de vegetació és la nit de Sant Joan, però també el dia abans i el dia després”, ha especificat el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau. La majoria d’aquests incendis, segons les dades del departament d’Interior, es concentren a les comarques de la demarcació de Barcelona, i sobretot, a les més properes a l’àrea metropolitana.

En la revetlla de l’any passat el Vallès Occidental va ser la que va tenir més serveis per incendis, seguida del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès Oriental i el Maresme. Enguany, com en anys anteriors, es manté la prohibició de fer fogueres a menys de 500 metres de zones boscoses.

Prudència a les platges

El del director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha recalcat avui que la prudència cal que estigui present també a les platges, punt habitual de reunió la nit de Sant Joan i amb molta afluència aquests dies per les altes temperatures. “Cada any tenim diverses persones que moren a les platges, cal evitar el risc evitant entrar a l’aigua si ens trobem malament”, ha recomanat Delort, que ha alertat que aquest any està sent especialment mortífer a les platges. Durant la temporada de bany de 2016, va explicar, van morir 18 persones ofegades a les platges. Enguany, només els últims dos mesos n’han mort ja 7.

stats