BENESTAR
Societat 26/09/2014

La crisi ja perjudica seriosament la salut

Un estudi de la Creu Roja alerta de canvis d’hàbits que perjudiquen la qualitat de vida

Auri Garcia Morera
4 min
MENYS QUALITAT DE VIDA  Abdona Motera, de 56 anys, ahir a Lleida. És usuària  de la Creu Roja.

BarcelonaLa Creu Roja assegura que “la crisi afecta seriosament la salut”. Segons una enquesta entre usuaris dels seus programes de pobresa, la meitat de les persones en situació de vulnerabilitat defineixen el seu estat de salut com a regular o dolent. Entre el conjunt de la població, són només una de cada quatre persones. “Tenim una gran diferència de percepcions entre la mostra de la Creu Roja i la mostra del conjunt de la població”, va destacar ahir Josep Marquès, president de l’entitat.

A més a més, el 76% de les persones vulnerables creuen que la seva salut ha empitjorat: quatre de cada deu amb afectació física i set de cada deu amb afectació emocional. La dada més alarmant és que el 15% pensen alguna vegada que no val la pena viure. “Estan en una situació límit”, alertava el president de la Creu Roja. Els tècnics de l’entitat han fet algunes intervencions amb persones que mostraven intencions de suïcidar-se, tot i que matisen que han sigut pocs casos.

Canvis en l’alimentació

El 19% han passat a fer menys de tres àpats diaris per estalviar

El 7è estudi de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja alerta de canvis d’hàbits que tenen conseqüències negatives per a la qualitat de vida i per a la salut. L’apartat dedicat a l’alimentació destaca que el 19% dels usuaris de l’entitat han passat a fer menys de tres àpats diaris per motius econòmics. El 91% han fet algun canvi en els seus hàbits alimentaris, com deixar de consumir aliments frescos.

Josep Marquès va subratllar que, en les preguntes obertes sobre la salut, la idea més repetida pels enquestats és l’alimentació. “Això ha portat la Creu Roja a impulsar l’Aliança Humanitària per a l’Alimentació Infantil, entre altres programes”, va explicar Marquès. Prop del 70% dels usuaris viuen amb menors de 14 anys.

Dormir malament

Menys hores de son, menys activitat física i menys sexe

La crisi també provoca canvis en el son i en altres costums. El 66% dels enquestats dormen menys hores que abans. A més, el 33% del total tenen dificultats per adormir-se i el 19% es desperten de matinada. Els canvis també afecten costums com el de fer activitat física (el 18% han deixat de fer-ne) o el consum de tabac (el 30% dels fumadors ho han deixat, fumen menys o han canviat de marca).

Un altre aspecte en què la crisi provoca canvis d’hàbits és l’activitat sexual. Un 40% dels enquestats afirmen que la seva activitat sexual ha disminuït arran de la crisi. Una dada que el president de la Creu Roja va considerar “important”, sobretot tenint en compte que la majoria dels usuaris d’aquests programes estan “en plena joventut”.

Pobresa energètica a l’alça

Passa del 42% al 62% en tres anys i pot afectar els malalts crònics

L’estudi de la Creu Roja recull un important creixement de la pobresa energètica entre els seus usuaris. Si fa tres anys deien que tenien dificultats per mantenir la llar a una temperatura adequada el 42% dels enquestats, ara el percentatge ha pujat fins al 62%. “A banda de tenir fred, redunda en les malalties cròniques”, va recordar Josep Marquès.

El president de la Creu Roja demana més mesures per combatre la pobresa energètica per part d’empreses i administracions. Sobre les mesures aprovades en el ple sobre la pobresa del Parlament, que encara no s’han implantat, Marquès va lamentar que “la voluntat del Govern hi és, però hi hauria d’haver molta més dotació econòmica”.

El cost dels medicaments

La Creu Roja demana canvis en el copagament farmacèutic

L’empitjorament de la salut arran de la crisi ha comportant que el 21% dels usuaris de la Creu Roja consumeixin més medicaments que abans. Al mateix temps, però, moltes persones s’han vist obligades a deixar de comprar un fàrmac prescrit pel metge per motius econòmics. El 64% de tots els enquestats no els poden pagar o tenen alguna dificultat per pagar-los.

La Creu Roja creu que “cal garantir l’accés a la medicació de les persones vulnerables revisant els criteris actuals per a l’exempció del copagament”. També reclama que s’accelerin els tràmits perquè les persones que tenen dret a l’exempció hi puguin accedir més ràpidament. Marquès també va considerar “molt important” oferir tractaments odontològics i oftalmològics gratuïts als més necessitats.

Boi Ruiz incompleix el termini fixat per fer un informe similar

El Govern va anunciar de manera solemne el 12 de novembre del 2013 la creació de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, una eina pensada per analitzar els efectes que la crisi econòmica podia tenir sobre la salut dels ciutadans. L’acord, aprovat pel consell executiu, preveia que durant el primer semestre d’aquest any estaria enllestit el primer informe monogràfic sobre salut i vulnerabilitat, un termini temporal que no s’ha respectat. Salut es va comprometre a emetre dos informes anuals, davant les crítiques rebudes sobre com s’estava deteriorant la salut per culpa de la crisi, i per això va assegurar que reorientaria les polítiques sanitàries en cas que s’identifiquessin necessitats específiques. La creació de l’observatori no comportava cap dotació econòmica addicional, però, gairebé un any després de l’anunci, aquesta eina es limita a una pàgina a internet que ofereix dades sanitàries ja conegudes. El departament de Boi Ruiz ha dit, després de diverses peticions de l’ARA, que l’informe “està fet” i que el presentarà “a principis d’octubre”.

stats