SANITAT
Societat 11/10/2013

Un de cada tres pacients morirà amb dolor per falta de cures pal·liatives a l'Estat

Només la meitat dels pacients que pateixen malalties en fase avançada a Espanya reben els tractaments pal·liatius que necessiten

Efe
1 min

MadridUn de cada tres pacients espanyols morirà amb "dolor intens" per falta de cures pal·liatives, segons ha assegurat el metge Javier Rocafort, autor de l'Atles de Cures Pal·liatives a Europa, que aquest divendres ha fet públiques algunes dades, coincidint amb el Dia Mundial de les Cures Pal·liatives, que se celebra demà. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'atenció pal·liativa podria mitigar el patiment al final de la vida en la totalitat dels casos.

"Només la meitat dels pacients que pateixen malalties en fase avançada a Espanya reben els tractaments pal·liatius que necessiten", ha denunciat Rocafort, director mèdic de la Fundació Vianorte-Laguna i expresident de la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives. A Espanya hi ha 400 unitats d'equips especialitzats en cures pal·liatives, però segons els experts en farien falta el doble per garantir que ningú mori amb dolor.

Rocafort ha informat que 250.000 persones requereixen anualment aquesta atenció a l'Estat i ha afegit que el 60% de malalts en fase terminal poden patir dolor i en un terç dels casos el dolor pot ser "greu o sever". Rocafort ha destacat també l'escassetat de recursos específics per a nens, només un 20% dels menors que necessitarien cures pal·liatives les tenen garantides.

Professionals i familiars de persones amb patologies avançades han reclamat que les retallades sanitàries no afectin aquesta prestació i que es reguli una capacitació específica que acrediti els experts en aquesta disciplina. De les 43 facultats de medicina de l'Estat, només la meitat imparteixen assignatures optatives sobre pal·liatius i només 6 centres ho fan en programes obligatoris.

stats