Societat 01/11/2012

Petards, bengales, soroll, espurnes i fum: del pànic a una allau humana, acabada amb tragèdia a Madrid

Diversos testimonis presents a la macrofesta de Halloween al recinte Madrid Arena expliquen que el pànic va provocar aglomeracions a les sortides. Els organitzadors de la festa neguen qualsevol negligència en les mesures d'emergència i un excés d'aforament

Ara / Efe
3 min
La macrofesta de Halloween al Madrid Arena / @COTENprod

BarcelonaSoroll i espurnes, que immediatament van provocar molt fum, van crear el pànic en una zona del Thriller Music Park i van impedir que els joves presents a la macrofesta de Halloween al Madrid Arena poguessin sortir del recinte en què, finalment, es va produir una allau que aquesta matinada de dijous va provocar la mort de tres joves i en va deixar dues més en estat crític.

Segons testimonis recollits per Efe, el llançament de petards i l'encesa de bengales, que finalment va acabar creant el pànic i el caos, va començar ja quan els joves participants a la macrofesta de Halloween es trobaven a les rodalies del recinte esperant que la festa comencés. El joc amb els petards va continuar durant tota la nit i, un cop a l'interior del recinte, va provocar el pànic.

"Vam sentir un soroll, vam veure espurnes i després molt fum", afirma un dels testimonis que es trobava a l'exterior del recinte en el moment dels fets. Tanmateix, assegura que ni ell ni els seus amics es van assabentar dels tràgics esdeveniments i van continuar gaudint de la festa fins gairebé les set del matí.

Els que eren a l'interior del Madrid Arena no van tenir tanta sort, perquè els mateixos testimonis asseguren que "era pràcticament impossible baixar a la pista". En aquesta festa segur que hi havia "tot Madrid", asseguren.

Bona part dels joves que van acudir a la macrofesta s'haurien espantat pel llançament dels petards i les bengales, i haurien intentat sortir desordenadament del lloc. Aquesta és la hipòtesi d'inici sobre la qual treballa la policia espanyola per esclarir els fets. Els testimonis coincideixen a destacar el caos i el pànic que es va produir a l'interior del recinte i que, segons diuen, va fer que la situació es descontrolés. La gent estava molt espantada, i asseguren que es van amuntegar els uns amb els altres. "No es podia respirar", conclouen.

La companyia que va organitzar la festa nega qualsevol negligència

La policia espanyola ha començat a interrogar aquest matí de dijous el personal del Madrid Arena i joves que van assistir a la festa per esbrinar les circumstàncies en les quals es va produir la tragèdia.

L'empresa municipal Madrid Espais i Congressos, propietària de Madrid Arena, ha assegurat que "no es va produir cap problema en els accessos de sortida del recinte", que es van utilitzar "amb normalitat" després de l'esdeveniment, i ha afirmat que, segons l'empresa organitzadora de la festa, no hi va haver excés d'aforament.

A través d'un comunicat, l'empresa municipal ha lamentat els fets ocorreguts durant la festa, organitzada per l'empresa Diviertt SL, que havia llogat el recinte.

Diviertt SL, per la seva banda, ha afirmat que es van vendre 9.650 entrades de les 10.600 disponibles, per la qual cosa desmenteix que s'hagi superat l'aforament permès, segons ha explicat als mitjans de comunicació el vicealcalde de Madrid, Miguel Ángel Villanueva.

Per la seva banda, Fernando Prados, cap del servei del SAMUR, ha assegurat a la premsa a les portes del recinte que les cinc víctimes es trobaven en un passadís del Madrid Arena quan va tenir lloc la tragèdia. Tanmateix, després haurien sigut traslladades a diferents zones del local i, finalment, a l'exterior del recinte per ser ateses.

L'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, ha manifestat el seu condol a les famílies de les tres noies mortes, i ha dit que estarà al costat de les famílies de les altres dues ferides greus.

stats