Societat 12/11/2014

La sonda Rosetta aconsegueix aterrar al cometa Txuri, 10 anys després

El mòdul Philae ha tocat la superfície del 67/P Churyumov-Gerasimenko poc després de les 17 hores, tal com estava previst

Agències / Ara
2 min

Darmstadt / Barcelona"Som a la superfície del cometa! El mòdul Philea està parlant amb nosaltres, som al cometa!". Amb aquestes paraules plenes d'emoció s'ha anunciat des del centre de control de l'Agència Espacial Europea (ESA) a Darmstadt, Alemanya, l'aterratge del mòdul de la sonda Rosetta al cometa 67/P Churyumov-Gerasimenko (Txuri). La notícia ha arribat a l'hora prevista, pocs minuts després de les 17 hores d'aquest dimecres, entre els aplaudiments i abraçades dels responsables de la missió.

Rosetta, que va iniciar el seu viatge ara fa 10 anys, s'ha convertit en la primera sonda que aconsegueix tocar la superfície d'un cometa. El robot Philae va carregat amb deu instruments científics amb els quals podrà explorar la composició i totes les intimitats del cometa. S'espera recollir dades sobre possibles materials orgànics que poguessin ser la primera baula que expliqués l'origen de la vida.

El mateix robot Philae, des del seu compte de Twitter, ha anunciat la seva arribada al cometa amb un missatge en diversos idiomes que diu "

Moments de tensió

"Ja no podem fer absolutament res per influir en el viatge de la sonda. Necessitarem una mica de sort". Així s'expressava aquest dimecres Andrea Accomazzo, director de vol de la missió Rosetta, quan faltava menys d'una hora perquè la sonda aterrés al cometa Txuri.

Cap a les 14.30 hores s'han rebut les primeres imatges després de la separació de la sonda Rosetta i el mòdul Philae. "Són molt, molt bones notícies", ha afirmat un dels responsables de la missió des del centre de control de l'ESA. Una prova que tot funcionava bé, que el mòdul tenia prou bateria i que el sistema de comunicació seguia en marxa. "De moment tenim totes les dades que esperàvem rebre", ha conclòs.

El cap de la missió Rosetta, Paolo Ferri, ha informat cap a les 11 hores que Philae ha enviat un senyal de telemetria al satèl·lit Rosetta, que confirmava que seguia en funcionament. Un senyal que ha arribat més tard del que estava previst i que ha neguitejat els investigadors de l'ESA durant 10 minuts.

Finalment, però, Acommazzo ha confirmat amb un gran somriure i aplaudiment l'arribada de les dades de telemetria de Philae i Rosetta. La separació del mòdul Philae s'ha produït a les 10.03 hores –hora a la qual cal descomptar els 28 minuts que triga a arribar la telemetria a la Terra–. A partir d'aquest moment, la sonda ja ha començat a viatjar de manera autònoma i ha hagut d'aterrar al cometa sense l'ajuda externa del centre de control.

'L'odissea de Rosetta'. Gràfic

Missió pionera

Aquest dimecres la missió Rosetta ha fet un gran pas en convertir-se en la primera que toca la superfície d’un cometa. El robot que transportava, el mòdul de descens Philae, s'ha desenganxat de la sonda a les deu del matí d'aquest dimarts i ha aterrat a la tarda al cometa 67P/Txuriumov-Guerassimenko. La sonda ha hagut de recórrer 22,5 quilòmetres. Abans d'iniciar l'aterratge, s'ha detectat una petita avaria al sistema de propulsió de la sonda, però els responsables de la missió han decidit tirar endavant amb l'aterratge.

stats