Societat 04/12/2021

Les pistes d’esquí creuen els dits: “Confiem, aquest any sí, fer una gran temporada”

La Molina-Masella engega la temporada amb un 80% de pistes obertes i la mirada posada en els contagis

3 min
Gran afluència de visitants aquest dissabte a la Molina-Masella, que ha donat el tret d'inici a la temporada d'esquí

La Molina-Masella“Uala, mama, mira, és molt freda!”, crida un nen que ha sortit disparat del cotxe, tan bon punt han aparcat al pàrquing de la Molina-Masella. Aquest dissabte l’estació d’esquí ha donat el tret d’inici a la temporada i uns quants infants han tocat la neu per primera vegada. “Tinc les mans congelades!” –es queixa el marrec– “Sí, esclar, si la toques sense guants com vols no tenir fred!”, li retreu la mare mentre busca els seus guants a la motxilla. Es nota que hi ha moltes ganes de lliscar per les muntanyes: des de primera hora no deixen d’arribar vehicles, que han format algunes cues a les carreteres d’accés. Famílies amb fills, colles d’amics i parelles descarreguen els esquís i es posen les botes per estrenar les pistes enfarinades que feia mesos que no trepitjaven. 

El personal de l’estació no podia estar més cofoi aquest matí: els últims dies ha nevat i han baixat les temperatures, cosa que ha permès fabricar neu i que avui les pistes estiguessin en condicions òptimes. “Feia potser set o vuit anys que no obríem pel pont de la Puríssima amb tan bones condicions de neu, amb gruixos d’entre 30 i 60 centímetres, i amb un 80% de les pistes obertes, de tots els sectors, inclosa la connexió amb la Masella”, ha destacat el director, Xavi Perpinyà. A l’estació només és obligatori portar la mascareta al fer cua al remuntador –no per baixar– i a l’interior de bars i restaurants, on des d’aquest divendres també demanen el certificat covid. “I si algú no el porta, s'ha d'asseure a la terrassa”, recorda Perpinyà.

Grans i petits han aprofitat el primer dia d'esquí a l'estació de la Molina-Masella

La majoria de visitants són barcelonins que han fet una escapada d’un dia, que estan a la segona residència o bé que aprofitaran tot el pont en un hotel o casa rural. De fet, el gruix dels establiments de la zona tenen més del 80% de les reserves ocupades i esperen que aquests deu dies serveixin per fer calaix, després d’un any i mig de números vermells per la pandèmia. 

“Fa deu anys que tota la colla venim sempre pel pont, ja és com una tradició. I avui la neu està brutal”, exclamaven en Toni i els seus amics, autoanomenats Els Notes. “Per bé o per mal, tothom sempre s’adona de quan arribem!”, deixen anar abans d'esclatar a riure i tornar a fer lliscar els seus snowboards. Al seu costat just passa una professora d’esquí amb un alumne adult. “¿Has vist, nena? Amb 53 anys… i aprenent a esquiar! Era una assignatura pendent i la dona m’ha regalat unes classes”, diu tot orgullós en Pere, mentre practica la cunya amb els esquís. “No obris tant les cames, que acabaràs a terra!”, el corregeix la mestra. 

'Déjà-vu' que desperten pors

El Ripollès fa temps que té els contagis disparats. Si es compara la primera i l’última setmana de novembre, ha multiplicat per cinc el nombre de nous positius: ha passat de 28 a 160. La por més estesa entre els veïns i, especialment, entre els establiments que es dediquen a l’hostaleria i la restauració és que es torni a repetir l’experiència del 2020: després del pont i a causa de l'alta incidència del covid, la Generalitat va tancar perimetralment el Ripollès i la Cerdanya, de manera que va estroncar l’època turística més important de l’any i va provocar més pèrdues a uns negocis ja perjudicats per la majoria de restriccions. 

“Mira com està: ben ple de gent! I es barrejaran, sortiran de festa i creixeran els contagis. Però després ens tornaran a tancar perquè diran que és culpa nostra, que no ens hem portat bé! El Govern s’ho hauria de fer mirar, no hi ha dret, sempre acabem rebent justos per pecadors”, retreia en Manel, que és cuiner en un dels bars de l’estació d’esquí. Just és el seu descans i ha sortit a fumar una cigarreta, quan s’ha trobat amb un dels cambrers de l’Enrenou. “Jo aquest matí també hi pensava; ara sortirà tothom pel pont i, després, ens faran pam-pam al culet i ens deixaran de nou aïllats de tot Catalunya!” 

La majoria d'establiments del Ripollès i la Cerdanya tenen més del 80% de les reserves ocupades

Malgrat les pors d’alguns empleats i veïns, Perpinyà es mostra optimista: “Sempre vas amb el retrovisor posat perquè l’any passat va ser molt dur, ho teníem tot obert però hi havia molt pocs esquiadors [només els de la comarca]. Però esperem, aquest any sí, acabar signant una de les millors temporades!”, ha exposat esperançat mentre mirava les pistes plenes de puntets amb colors llampants dels esquiadors que aquest dissabte no s'han volgut perdre el primer dia de neu.

stats