SOCIETAT
Societat 21/02/2012

El Govern aprova el Pla de Salut que obliga els metges de família a especialitzar-se

Hauran d'atendre casos d'especialitats per reduir les visites als hospitals. Salut també vol reduir les llistes d'espera i diagnòstics amb un màxim de 30 dies

Sara González
2 min
Salut especialitza els ambulatoris

BarcelonaEl Govern ha aprovat avui el Pla de Salut 2011-2015, que contempla, entre altres objectius, reduir les llistes d'espera, que els centres d'atenció primària donin més serveis per evitar desplaçaments als hospitals i que hi hagi un màxim de 30 dies per obtenir el diagnòstic davant un possible cas de malaltia.

Una llista única centralitzada on imperi el criteri clínic és la fórmula per la qual aposta el pla per reduir les llistes d'espera, així com la supressió de duplicitats que allarguen el procés. Amb l'objectiu de garantir l'atenció de proximitat, Ruiz ha insistit que el pla pretén resoldre més problemes en l'àmbit ambulatori, una fita que implica una major coordinació entre els CAP i els hospitals a través de la figura d'una infermera d'enllaç.

Segons el conseller, el pla pivota sobre l'abordatge de les malalties més comunes, l'atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa. Per facilitar l'atenció al pacient en el menor temps possible, es potenciaran mecanismes com la teleassistència pel diagnòstic ràpid i els tractaments a domicili.

Salut especialitza els ambulatoris

Salut també pretén reduir un 15% el temps d'espera en les visites als metges especialistes. En l'últim any, el Servei Català de la Salut (CatSalut) va comptabilitzar 3,6 milions de consultes procedents de l'atenció primària a facultatius especialistes. El 50% d'aquesta activitat als hospitals és de caràcter ambulatori. Ara aquest flux s'ordenarà per evitar la peregrinació innecessària de l'usuari. Els metges de capçalera assumiran consultes d'oftalmologia, salut mental, dermatologia, otorinolaringologia i aparell locomotor -aquest últim àmbit representa un 70% de les visites ateses pels professionals dels centres d'atenció primària (CAP).

Per poder resoldre els casos de manera adequada -els greus es continuaran derivant als hospitals-, els metges de família disposaran de guies clíniques pactades amb els centres de referència de cada especialitat. També podran demanar proves diagnòstiques -com les ressonàncies magnètiques- i, si la situació del pacient ho requereix, podran sol·licitar la presència física de l'especialista al CAP. Aquests professionals també hauran de dedicar una part de la jornada laboral a resoldre indicacions dels metges de capçalera, aprofitant els recursos de les noves tecnologies. En dermatologia, per exemple, els professionals compartiran imatges i podran debatre el diagnòstic amb l'ajuda del correu electrònic o de la webcam.

stats