Societat 27/05/2015

Gairebé mig milió d'infants viuen en situació de pobresa a Catalunya

La taxa de pobresa i exclusió social entre els menors d'edat és del 32,9%, deu punts superior a la del conjunt de la població

Ara
2 min
AJUDA A LES AULES  El Centre d'Esplai Infantil  Can Palet de Terrassa ofereix activitats de reforç de l'escolarització a infants en situació de pobresa.

MadridFins a 480.000 menors d'edat viuen en risc de pobresa o d'exclusió social a Catalunya. D'acord amb l'Enquesta de Condicions de Vida que elabora l'Institut Nacional d'Estadística, la taxa de pobresa i exclusió social entre els infants va augmentar fins al 32,9% el 2014, més de tres punts respecte el 2013. Aquestes dades suposen que 50.000 nens i nenes de fins a 18 anys més estan en situació de pobresa o exclusió social a Catalunya.

Les llars amb infants són les més afectades per aquesta situació, ja que la taxa se situa deu punts per sobre de la del conjunt de la població catalana, que és del 21,8% (1,7 punts més respecte el 2013).

L'INE va publicar ahir l'enquesta de Condicions de Vida amb dades del conjunt de l'Estat, però no estava inclosa l'anomenada taxa AROPE de les comunitats autònomes per franges d'edat. L'AROPE és un indicador europeu que mesura la pobresa relativa i exclusió social a partir de tres dimensions: una renda insuficient (el llindar de pobresa a Catalunya se situa als 1.709 euros mensuals per a una família amb dos fills de menys de 14 anys), les privacions materials severes i el treball precari.

Unicef, que ha reclamat aquesta dada per als menors de 18 anys, denuncia que des del començament de la crisi, els nivells de pobresa dels menors d'edat s'han mantingut molt alts de manera constant, situant Catalunya i l'Estat a la cua d'Europa en benestar infantil. No en tots els països la recessió econòmica s'ha convertit en una crisi per als nens i nenes, segons informes previs de l'organització internacional.

Catalunya se situa lleugerament per sota de la mitjana estatal, on la taxa AROPE entre els menors d'edat és del 35,8%, mentre que la taxa de pobresa relativa -que té només en compte els ingressos de la unitat familiar- és del 30,5%. En el cas de Catalunya, un 29,9% de la població infantil està per sota del llindar de la pobresa.

La inversió social en famílies i infància és una assignatura pendent ja que a Catalunya se situa en un 0,9% del PIB i a Espanya en un 1,4%, molt lluny de la mitjana europea del 2,2% (Eurostat, 2012). En aquest escenari, diferents organitzacions intenten impulsar des de fa temps un pacte d'estat per a la infància per garantir millors polítiques de protecció i seguretat social per als menors de 18 anys.

"La pobresa segueix tenint rostre d’infant. És inacceptable que les taxes de pobresa infantil siguin deu punts superiors a les del conjunt de la societat. És una vulneració de drets evitable que exigeix prioritzar mesures i inversió per blindar els drets de la infància des de totes les administracions", ha indicat Quima Oliver, coordinadora d'UNICEF Comitè Catalunya.

stats