Societat 16/07/2014

El Govern creu que Madrid li escatima 1,3 milions per atendre la pobresa infantil

El ministeri de Sanitat es nega a canviar els criteris per repartir els diners d'aquest fons entre comunitats autònomes

Ara
2 min

MadridLa ministra de Sanitat, Ana Mato, no ha atès la demanda de diverses comunitats autònomes, entre elles Catalunya, per canviar els criteris de repartiment d'un fons, de 16 milions d'euros (més 1,4 destinat específicament a la població gitana), per fer front a la pobresa infantil. La Generalitat creu que, si es tingués en compte el volum total de persones amb risc d'exclusió social, a Catalunya li correspondrien 2 milions d'euros. Amb el càlcul de l'Estat, només 726.989 euros.

Així ho ha exposat la consellera, Neus Munté, aquest migdia durant el Consell Territorial de Serveis Socials que es fa a la capital espanyola. "No es bellugaran ni una coma", ha lamentat. Censura que els paràmetres aplicats pel ministeri són "absolutament poc equitatius". A més, ha denunciat la invasió competencial amb algunes de les iniciatives legislatives que el govern espanyol ha posat sobre la taula i la retallada en les partides que tenen un impacte més directe a l'hora d'ajudar la ciutadania que més ho necessita.

Mato vol que les comunitats reflexionin sobre les prioritats de despesa

Madrid es limita a dir que, de cara a properes convocatòries, s'obre a estudiar la inclusió d'altres criteris, com la població (un prec, per exemple, del govern gallec, del PP). No obstant, per aquest any manté que l'índex utilitzat - la taxa AROPE- és la que millor serveix per acotar el nombre de persones amb risc de "pobresa extrema", segons ha explicat Mato. Recorden que aquest fons és un pla de xoc destinat només a les persones que estan en una situació més greu.

De fet, la ministra ha ironitzat sobre el fet que, segons ella, abans que governés el PP alguns governs autonòmics no parlaven de la pobresa infantil. Critica que ho facin ara que, per primera vegada, hi ha un fons destinat a aquesta qüestió. Per això, ha instat les autonomies a complementar, si volen, la xifra que els pertoca. "Que reflexionin sobre en què prioritzen els seus ingressos", ha avisat.

Per Munté és, en qualsevol cas, una quantitat massa "minsa" la que ha posat globalment sobre la taula el ministeri.

stats