Societat 31/12/2015

Podria tornar a quedar desert el primer premi? Guia per saber-ho tot de la Grossa de Cap d'Any

S'han reduït els números i s'ha canviat el mecanisme de distribució

Selena Soro
3 min
La Grossa, al costat dels nous bitllets de la loteria de Cap d'Any. / PERE VIRGILI

Barcelona"La Generalitat guanya la Grossa de Cap d’Any". Aquest era un dels titulars que obria els diaris el 31 de desembre de 2014, quan el primer premi de la loteria catalana va quedar desert. "Estic molt contenta", va manifestar aleshores la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, en saber-se que els 10 milions d’euros del guardó –8,2, restant els costos– anaven a parar íntegrament al seu departament, i que servirien per finançar diversos projectes socials. Podria tornar a quedar desert el primer premi? Aquesta és una guia per saber-ho tot de la Grossa, que se sorteja aquest dijous 31.

1. Podria tornar a quedar desert?

S'ha canviat el sistema de distribució

Des de Loteria de Catalunya asseguren que el premi no tornarà a quedar desert. L’any passat van començar venent els números en bloc, començant pel zero. Per això, a finals de novembre hi havia una part molt important de números que s’havien distribuït sencers i una part important que no s’havien distribuït.

Aquest any, Loteries de Catalunya ha fet diversos canvis. Per començar, enguany hi haurà 20.000 números menys: això significa un 20% més de possibilitats que toqui i menys risc que el primer premi torni a quedar desert.

El més important, però, és que ha canviat la manera de distribuir els números. Ha començat venent blocs de vint bitllets –cent euros– de cada número, del 00.000 al 79.999. I fins que no s’han venut tots no n’han mogut més.

2. Quins premis hi ha?

El primer està dotat amb 100.000 euros per 5 euros jugats

La Grossa de Cap d'Any té cinc premis, i tenen el mateix retorn que la loteria espanyola. El primer està dotat amb 100.000 euros per 5 euros jugats, el segon amb 32.500, el tercer amb 15.000, el quart amb 5.000 i el cinquè amb 2.500.

Igual que l’any passat, també tenen premi les terminacions coincidents amb els cinc números guanyadors (les darreres 2, 3 o 4 xifres coincidents), així com els números anterior i posterior de cadascun dels cinc números guanyadors, i tindran reintegrament tots els bitllets amb la darrera xifra dels 5 números premiats de la Grossa.

En total 1,2 milions de bitllets tindran premi.

3. Hi haurà retenció fiscal?

Els premis menors de 2.500 euros estan lliures d'impostos

Com en la loteria de l'Estat, hi ha un 20% de retenció per impostos. L'impost el va aprovar el govern de l'Estat a principis de l'any passat i també afecta Catalunya. Les butlletes que siguin premiades amb més de 2.500 euros tindran aquesta retenció, tal com ha passat des de l'edició de l'any passat amb el sorteig de la Loteria de Nadal de l'Estat.

4. On es paguen els premis?

Es poden cobrar fins al 31 de març de 2016

Els premis es podran cobrar durant els 90 dies posteriors a la data del sorteig, és a dir, fins al 31 de març de 2016. Es podran cobrar a qualsevol oficina de Catalunya Caixa i La Caixa, o bé a la seu de Loteria de Catalunya, a Gran Via 639 de Barcelona. Aquest any, com a novetat, també a 41 establiments de la cadena Bon Preu.

Els premis de fins a 120 euros també es pagaran als punts de venda autoritzats que actualment venen la resta de productes que comercialitza Loteria de Catalunya. Aquests establiments també podran pagar, opcionalment, els premis de fins a 750 euros.

Per cobrar els premis s’haurà de presentar el bitllet original de la Grossa de Cap d’Any.

5. On es podrà seguir el sorteig?

La retransmissió comença a les 13.20

Un altre dels canvis importants d’aquest any és que la gala en comptes de celebrar-se al Teatre Nacional de Catalunya tindrà lloc a TV3. Aquest canvi respon a la voluntat de fer una gala menys cerimoniosa, més dinàmica, més televisiva i més participativa. El programa, que durarà mitja hora, estarà presentat per Helena Garcia Melero i Pere Mas, amb guió d’El Terrat. L'Ara.cat l'emetrà en directe en 'streaming'.

Com a novetat, durant es programa es sortejarà entre tots els telespectadors un telèfon intel·ligent i s’incorporarà la figura de la mà innocent, un ciutadà anònim –escollit entre els compradors de loteria 'online'– que tindrà l’honor de prémer el botó que descobrirà el primer premi de la Grossa. El segon, tercer, quart i cinquè premi seran extrets pels padrins del sorteig: Éric Abidal, la cantant Nina, Lloll Bertran i Isidre Esteve.

6. I si no em toca?

Enguany hi ha premi de consolació

Enguany, si no toca la Grossa, hi ha premi de consolació: tots els bitllets que no hagin estat afortunats es podran canviar per un descompte de fins a 10 euros per al parc d’atraccions Port Aventura, vàlid per als dies 2, 3 i 4 de gener. Igual que tots els sortejos de Loteria de Catalunya, la Grossa destina tots els beneficis al departament de Benestar i Família. Així, els diners invertits en el bitllet van a parar a projectes socials que, si no, no existirien.

stats