ENSENYAMENT
Societat 28/08/2016

Polèmica al Maresme per falta de places en un institut innovador

Vint-i-dos alumnes queden fora del Sunsi Mora de Canet de Mar

Elisabet González Pellicer
3 min
Polèmica al Maresme per falta  de places en un institut innovador

Canet De MarUn total de 22 famílies del Maresme s’han quedat sense plaça a l’Institut Sunsi Mora de Canet de Mar, conegut per la seva aposta per una educació innovadora. Malgrat que ho van demanar a la preinscripció, no podran cursar l’ESO al centre perquè a l’altre institut del municipi -de model més tradicional- hi ha altres places públiques disponibles sobre les quals no s’havia produït prou demanda. Quinze dels alumnes són de 1r d’ESO i la majoria d’afectats són de fora de Canet, però també n’hi ha cinc del poble, sol·licitants de segon i quart de secundària. Les famílies afectades, juntament amb l’AMPA del centre, s’han mobilitzat per demanar solucions i tenen previst continuar la protesta fins a aconseguir-les.

El departament d’Ensenyament oferia sis classes per cursar primer d’ESO a Canet de Mar. Quatre d’aquestes classes estaven previstes a l’Institut Lluís Domènech i Montaner. No obstant això, l’èxit del projecte educatiu del Sunsi Mora, que va obrir ara fa tres anys, ha fet que augmenti la demanda per anar a aquest centre. Així, mentre que la quarta línia prevista per cursar primer d’ESO al Domènech i Montaner ha quedat buida perquè no hi havia tantes sol·licituds, el Sunsi Mora no té prou places disponibles.

Fetes les preinscripcions a l’institut i fets els recursos individuals, les famílies que van quedar en llista d’espera van rebre una trucada dels serveis territorials d’Ensenyament del Maresme avisant-les que havien quedat fora del centre i els havien d’assignar d’ofici a l’altre institut. L’Ajuntament de Canet va demanar-los de traslladar la quarta classe que s’havia previst per al Domènech i Montaner, la que s’havia quedat buida, al Sunsi Mora, on sí que seria necessària, però els serveis territorials van dir que no.

Planificació global

L’explicació de la directora dels serveis territorials d’Ensenyament, Carmina Pinya, és que la planificació s’ha de fer pensant globalment. “Si en un municipi faig més oferta, en un altre hi haurà alumnes que en lloc d’estudiar al seu poble aniran en aquest altre, i això potser comportarà tancar una línia a l’institut del seu poble”, explica. Afegeix que considera molt important “que tots els municipis, en la mesura del possible, puguin tenir un centre d’educació secundària obligatòria”. Per contra, el regidor d’Educació de Canet, Lluís Llovet, l’interlocutor de Carmina Pinya, insisteix que “així com poden fer-ho les famílies que escullen escoles concertades, seria bo que els pares de la pública també poguessin triar centre pel projecte educatiu, i no només perquè viuen en aquell poble”.

Després de la resolució les famílies afectades es van posar en contacte amb l’AMPA de l’Institut Sunsi Mora i van dirigir una carta conjunta als serveis territorials que sol·licitava el mateix que ja va demanar l’Ajuntament. El president de l’AMPA, Òscar Figuerola, recalca que només volen “garantir el dret a triar i realçar el projecte educatiu del centre”. Les famílies insisteixen que l’han triat precisament pel projecte innovador que ofereix, que consisteix a treballar en quatre àmbits en lloc de fer-ho per assignatures, de manera que s’estudia transversalment. Marta Corominas, mare d’una alumna que volia cursar primer d’ESO al Sunsi Mora, explica que els que viuen en pobles grans poden triar entre diferents instituts, mentre que en un poble petit no es té aquesta oportunitat perquè hi ha un sol institut. Afegeix que no entén per què no es vol traslladar la línia del Domènech que sobra al Sunsi Mora quan el trasllat, diu, no implica més recursos i, a més a més, suposa apostar per un institut que innova en pedagogia.

A les famílies que són d’una població on només hi ha un institut els han assignat aquest, i les que són d’un municipi on hi ha més oferta se’ls ha assignat alguna de les opcions secundàries que demanaven. En alguns casos, com per exemple a l’institut de Sant Vicenç de Montalt, s’ha creat una línia nova que inclourà famílies que s’havien quedat sense plaça al Sunsi Mora, en comptes d’obrir-la directament en aquest centre, segons apunta el president de l’AMPA.

stats