Societat 30/05/2016

La policia va disparar dues bales de 'foam' a balcons de Gràcia

Els recomptes ja sumen més de 130 ferits en els aldarulls

E.b.
3 min
Diumenge hi va haver algunes càrregues policials en les protestes contra el desallotjament.

BarcelonaLa setmana passada en els avalots al barri de Gràcia de Barcelona en protesta pel desallotjament del Banc Expropiat “hi va haver dos trets de foam cap a les altures”. Ho va admetre ahir el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i va afegir que van ser “en un context” en què des d’alguns edificis els llançaven objectes. Alguns veïns van fer públic que havien trobat al balcó projectils viscoelàstics o de foam, els que fan servir els antiavalots dels Mossos des que es van prohibir les bales de goma. No hi van anar a parar perquè algun manifestant els llancés o rebotessin. Ahir Trapero va reconèixer en una entrevista a Catalunya Ràdio que els havien disparat. El llançament d’objectes des de finestres i balcons “és una de les dificultats a Gràcia”, va reconèixer el comissari en cap.

Trapero, que va reconèixer que la imatge d’uns veïns ensenyant un projectil de foam des d’un balcó no els agrada “gaire”, va indicar que la investigació sobre com hi va arribar “no està tancada”. També va defensar l’actuació policial: “No he observat accions de desproporció del cos dels Mossos d’Esquadra”, va dir. Va afegir que la “desproporció” és calar foc en contenidors, motos i vehicles a Gràcia; “un dia el foc saltarà a un edifici”, va avisar.

Per la seva banda, en un comunicat, els organitzadors de les protestes deien ahir que “si no fos pels contenidors que s’utilitzen de barricada els furgons podrien haver atropellat algú”. El text també condemna “la violència de la propietat privada i del treball assalariat”, la que “situa els objectes i els diners sempre per sobre de les persones”. Segons els activistes, ja hi ha “més de 100 ferits” entre els manifestants. Segons Trapero, entre els Mossos d’Esquadra ja se’n compten 31. En total, més de 130. A aquest recompte de ferits caldrà sumar-hi periodistes com el fotògraf Emili Puig, que avui denunciarà als Mossos que té una cremada a l’ull perquè abans-d’ahir algun manifestant li va disparar lleixiu amb una pistola d’aigua. L’informe mèdic ho acredita i assegura que el metge li va dir que si hagués trigat massa a anar-hi s’hauria pogut quedar cec.

A l’hora de tancar aquesta edició encara s’esperaven noves convocatòries entre els organitzadors de les protestes pel desallotjament del Banc Expropiat. Des de dimecres la situació s’ha calmat, tot i les càrregues i la tensió que es van viure diumenge, però no es descarta que repunti. Abans-d’ahir, després de les protestes, una dotzena de persones van decidir acampar en una tenda davant de l’antiga oficina bancària del número 181 de la Travessera de Gràcia. Eren espontanis i no membres del Banc Expropiat, van rebre el seu suport.

50 responsables

Trapero també va dir que saben qui són “els cinquanta o seixanta” “encaputxats, vestits de negre, amb motxilles on porten pastilles per encendre foc, elements pirotècnics i pedres”, responsables principals de les destrosses. Assegura que “no són del Banc Expropiat” i que la majoria ni tan sols són de Gràcia. Tot i això, per ara només hi ha hagut dos detinguts. A Catalunya Ràdio va dir que havien intentat encerclar alguns membres del grup durant els avalots però “no va funcionar”. “És difícil, Gràcia; molt difícil”, va explicar. Ahir mateix en una altra entrevista a 8TV va afegir que la dificultat és poder demostrar qui és que tira una pedra o fa una destrossa, sobretot si el responsable es tapa la cara amb una caputxa, com és el cas. Però va assegurar que hi treballen.

stats