Societat 21/06/2014

La caiguda en desgràcia d'un dels principals empresaris del port de Barcelona

José Mestre, exdirector general de Terminal Catalunya, ha estat condemnat a 12 anys de presó per formar part d'una xarxa internacional de narcotràfic

Agències
2 min

BarcelonaL'Audiència Nacional ha condemnat a 12 anys de presó l'empresari José Mestre, exdirector general de Terminal Catalunya (Tercat), per formar part d'una xarxa internacional de narcotràfic que pretenia introduir 186 quilos de cocaïna en un vaixell que va arribar al port de Barcelona el 2010. La secció tercera de la sala penal condemna a més set persones més de l'organització a penes de fins a 13 anys de presó i n'absol quatre més.

Tercat és una de les dues terminals del port de Barcelona dedicades al trànsit de mercaderies. La controla Mestre, un grup familiar, tot i que el hòlding xinès Hutchinson n'és el propietari majoritari. José Mestre segueix les passes del seu pare, del mateix nom, que va iniciar el negoci familiar en un context com el del port, on els negocis tèrbols i la corrupció són un secret del domini públic. Tot i que el grup es va iniciar en l'àmbit del transport i el port, es va diversificar a molts altres àmbits, des de l'immobiliari fins a la il·luminació, passant per l'art. Dies abans de la seva detenció, l'any 2010, Mestre va ser distingit com a millor empresari nacional en l'àmbit de la logística amb el guardó Empresari de l'Any, que li va ser lliurat per l'aleshores president, José Montilla.

A banda de complir els 12 anys de presó, Mestre haurà de pagar una multa de 14,6 milions d'euros, que és la quantitat en la qual està valorada la droga confiscada el 22 de juny de 2010 en diverses motxilles dins d'un contenidor del vaixell 'MSC Corinna'. Mestre va facilitar així a la banda, que importava cocaïna des de Sud-amèrica, les infraestructures del port de Barcelona que controlava com a director general d'una terminal de contenidors. El sentenciat estava en llibertat amb fiança de 10 milions d'euros.

Entre els condemnats figura Héctor Murillo, una persona resident a Mèxic que suposadament exercia de nexe entre la branca americana i la catalana de la banda de narcos, amb importants contactes a Colòmbia i a Panamà i que suposadament s'encarregava de preparar una infraestructura a Espanya que donés aparença legal als enviaments de droga.

La condemna es basa, entre d'altres coses, en extractes de converses intervingudes als condemnats que els involucren en el tràfic de cocaïna, una xarxa que va ser destapada en una investigació oberta arran d'una informació facilitada per l'agència britànica contra el narcotràfic SOCA.

En aquestes converses, els suposats narcos es refereixen amb el sobrenom de "Don" a Mestre, qui, segons la sentència, va acudir el 22 juny de 2010 a la terminal de càrrega del port de Barcelona per supervisar la descàrrega del contenidor que transportava 186 quilos de cocaïna.

stats