Societat 12/02/2015

"Ens han dit que portaven entrepans, però no hem rebut res": desconcert a les escoles d'Igualada

L'Ajuntament no ha pogut arribar a repartir el càtering a totes les escoles

Laia Vicens
2 min
La directora de l'escola Gabriel Castellà, Carme Solé. MANOLO GARCIA

IgualadaA banda del núvol tòxic, l'accident a l'empresa química Simar d'Igualada ha tingut moltes més conseqüències. Per causa del confinament, les escoles d'Igualada han avisat els pares que no anessin a buscar els nens i nenes a l'hora de dinar, i l'Ajuntament ha anunciat que repartiria entrepans per a tots els nens de totes les escoles de la ciutat, fins i tot per a aquells que normalment dinen a casa.

Protecció Civil, però, ha acabat aixecant l'ordre de confinament –s'ha mantingut només per a nens de 0 a 3 anys i per ancians i persones amb problemes respiratoris– i aleshores ha arribat el desconcert a les escoles: era més enllà de les 13.00 hores, tenien tots els nens a les aules i a molts dels centres els entrepans no havien arribat.

La directora de l'escola Gabriel Castellà, Carme Solé, ha detallat a l'ARA que els nens estaven tranquils ja que des del centre només han explicat què passava als més grans. Mentre amb comptagotes anaven marxant alguns alumnes, la resta s'esperaven a les aules.

Solé lamenta que l'Ajuntament no hagi pogut arribar a repartir el càtering a totes les escoles. "Primer ens han dit que ens portarien entrepans, però encara no han portat res. No sabem què farem, perquè hi ha molts nens que no els vindran a buscar", explica Solé, que no se separa del mòbil.

Més revolucionats estaven a l'escola Dolors Martí, també a Igualada. La primera mesura que ha pres la directora del centre, Rosa Montrabeta, és suspendre la sortida de Dijous Llarder. Montrabeta relata a l'ARA les trucades i e-mails de l'Ajuntament als directors de les escoles, primer per informar que repartirien entrepans, després per excusar-se per no poder assegurar-ho. Per la megafonia de l'escola van dient els noms de nens i nenes els pares dels quals ja els han vingut a buscar.

Molts surten amb les motxilles, perquè l'escola ha donat permís per no anar a classe a la tarda. "És una situació excepcional", comenta una mestra.

Al menjador del Dolors Martí esperen asseguts una setantena de nens. Són les dues i encara no han dinat. L'ordre de confinament ha prohibit engegar els forns i els sistemes de ventilació de la cuina. Avui dinaran tard.

L'Ajuntament d'Igualada ha demanat disculpes a través de Twitter i ha al·legat que "una comanda d'aquestes dimensions requereix algunes hores de preparació i repartiment".

Una part de les 7.000 racions d'entrepans, aigua i fruita han arribat a l'escola Garcia Fosses. Una mestra del centre, Eulàlia Casanoves, ha explicat a l'ARA que els més petits de l'escola han rebut els entrepans cap a les 14 hores, mentre que els grans (5è i 6è de primària) han començat a dinar a quarts de quatre.

Casanoves ha descrit l'ambient a l'escola entre "l'excitació i la curiositat" i ha explicat que els professors han aprofitat l'accident per explicar fenòmens com la pluja àcida o les diferències entre "tòxic i irritable". "Ha sigut un simulacre real", resumeix. Aquest centre també ha suspès les sortides del Dijous Llarder i ha preparat activitats alternatives al gimnàs,

stats