Societat 16/01/2019

Troben cabells del nen al pou de Màlaga on va caure

Els equips de rescat obren dos túnels per intentar arribar on se suposa que és el menor

Ara
3 min
El nen va caure per un petit orifici de 25 centímetres de diàmetre

BarcelonaEl delegat del govern espanyol a Andalusia, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, ha explicat a la Cadena SER que s'ha trobat cabells al pou on va caure el Julen, un nen de dos anys que s'està buscant des de diumenge a Totalán (Màlaga), i que les proves d'ADN han confirmat que pertanyen al menor. "Es va trobar una mica de cabell al túnel i les proves que es van fer per part de la Guàrdia Civil certifiquen que és del nen. Ens dona una certa certesa que el nen és aquí, en aquest pou", ha explicat. Gómez de Celis ha remarcat l'elevat grau de complexitat dels treballs que s'estan duent a terme, que, segons ha apuntat, són "inèdits".

Les actuacions per obrir el pou, de fa un mes, es van fer sense permís: no consten a la Junta d'Andalusia perquè l'administració no disposa de cap expedient en què es demanés permís per fer-lo ni va emetre cap autorització des de l'àrea de mines. Segons Europa Press, per fer unes obres de captació d'aigües subterrànies –un pou– cal presentar una sol·licitud a la direcció general de Mines, amb molts documents. Per això des de la Junta han explicat que no tenen cap expedient de petició del cabal ni cap autorització de l'excavació.

Des de l'administració han manifestat que per fer qualsevol tipus de pou, encara que sigui per veure si hi ha aigua, és obligatori tenir permís. En una visita aquest dimarts a la zona, el responsable de l'empresa que va fer l'excavació de fa un mes, sense haver obtingut resultats positius, ha assegurat que van deixar el forat del pou tapat amb una pedra de dimensions superiors al forat. Tot i això, ha admès que després "es van fer moviments de terra".

Mentrestant, els equips de rescat s'han centrat des d'ahir en l'obertura de dos túnels, un de paral·lel al pou i un altre en horitzontal (amb la previsió que algun pugui fallar), per intentar arribar on se suposa que és el menor de dos anys. Es preveu que en les pròximes 48 hores puguin estar fets els dos túnels, cosa que permetria disposar d'una solució definitiva, tot i que es dona un marge a una situació imprevista. La idea és que els túnels es connectin amb el pou, unes tasques que faran els experts en rescat miner del ministeri de Defensa, que s'han traslladat a Màlaga des d'Astúries. Així mateix, l'empresa sueca –dedicada a la geolocalització– que va participar l'agost del 2010 en el rescat de 33 miners xilens, atrapats a més de 700 metres sota terra, s'ha afegit a l'operatiu.

El delegat del govern espanyol a Andalusia, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, va explicar dimarts que la Guàrdia Civil "no està fent cap altra investigació, més enllà de coordinar totes les tasques i estar a prop de la família". En aquest sentit, ha afegit que "l'única hipòtesi" que hi ha sobre la taula és que el nen sigui al pou. El menor va caure per un petit orifici d'entre 25 i 30 centímetres de diàmetre i uns 100 metres de profunditat fet per buscar aigua. L'esperança dels equips de salvament és que a sota s'hi hagi creat una càmera d'aire i el nen hagi pogut sobreviure.

L'alternativa d'obrir dos túnels és l'opció més segura de les que es plantegen des de dilluns. Malgrat tot, el pare del Julen va esclatar ahir contra l'operatiu de rescat en declaracions a 'El programa de Ana Rosa', de Telecinco. "Molts tuits de suport, molts vots, però de mitjans cap. ¿Vostè sap el que és estar aquí des de fa 30 hores esperant que treguin el teu fill d'un pou? No digueu que està venint l'alcalde ni ningú, dieu el que estan fent aquí, que no estan fent una puta merda", va dir.

stats