Societat 25/10/2013

Precaucions per collir bolets a Barcelona

Els experts recomanen fer servir una bona guia de mà per tal d'evitar riscos com les amanites, mortals i molt abundants a Collserola

Ara
2 min

BarcelonaUn cop oberta la temporada de bolets, les zones muntanyoses de Barcelona també poden ser un bon lloc per trobar-ne. És per aquest motiu que aquest dijous, 24 d'octubre, el Centre de Formació del Laberint d'Horta ha ofert una xerrada a càrrec del botànic Evarist March en què els assistents han pogut conèixer millor les tècniques per a la identificació de bolets i les bones pràctiques que cal seguir.

Segons March, al voltant de Barcelona s'hi poden trobar bolets de molts tipus, depenent del lloc on anem i del moment en què els collim. Entre ells, els ous de reig, diferents tipus de llores, rovellons i pinetells.

Els darrers anys, els bolets que han estat més conflictius han sigut els que es poden arribar a assemblar al grup dels xampinyons, com ara els camperols, que poden provocar intoxicacions. Però els que tradicionalment han produït més intoxicacions a tot Europa són el grup de les amanites, amb efectes molt greus, ja que arriben a ser mortals. Es tracta del reig bord o farinera borda, que, a primera vista, no semblen perillosos. S'ha d'anar en compte, perquè és un bolet molt abundant a Collserola i a zones de molt fàcil accés

Consells per seguir

Per als experts, la regla primordial és només collir allò que coneixem bé. Per tal de fer-ho, March recomana l'ús d'una bona guia de mà per garantir que totes les característiques del bolet que collim, com l'olor, la forma o el tipus de textura de la carn, corresponguin amb allò que diu la guia.

En segon lloc, si ens volem arriscar a tastar-los, n'hauríem de deixar sempre una mostra a la nevera, ben tancada en una carmanyola o embolicada amb paper de plata. D'aquesta manera, en cas que hi hagués qualsevol dubte o mínima intoxicació, podríem ensenyar ràpidament en un centre de salut la mostra que hem guardat.

Un centre de divulgació de la jardineria i el paisatge

El Centre de Formació del Laberint d'Horta està especialitzat en la jardineria i el paisatgisme, amb formació continuada per a tècnics i professionals, però també per a afeccionats. Aquesta sessió dedicada al món dels bolets forma part d'un cicle de conferències vinculades al verd i la biodiversitat.

stats