Societat 04/01/2019

La preinscripció escolar per al curs 2019-2020 es farà entre el 29 de març i el 9 d'abril

Educació avança el tràmit a la Setmana Santa després que l'any passat es retardés gairebé un mes

Acn
2 min
Combatre l’assetjament des de dins  Com treballar  la convivència a l’escola  Imprescindible  un cop més

BarcelonaEl departament d'Educació ha fixat la presentació de sol·licituds de preinscripció escolar per als estudis obligatoris del curs 2019-2020 entre el 29 de març i el 9 d'abril per anticipar-la a la Setmana Santa, que és la tercera setmana d'abril. Es torna, doncs, al període habitual, després que l'any passat es va retardar gairebé un mes, i es va fer entre el 13 i el 24 d'abril. En plena aplicació de l'article 155 i amb el debat obert sobre la possibilitat que el govern espanyol aprofités la intervenció per incloure una casella per triar la llengua vehicular, l'aleshores departament d'Ensenyament va justificar la decisió per donar resposta a les demandes de la comunitat educativa de reduir el calendari i comprimir el període entre la preinscripció i la matriculació.

Amb aquest retard, el departament volia reduir el calendari per disminuir les incidències causades per peticions d'alumnes nouvinguts o altres que es trobessin ens situacions de canvis, com poden ser canvis de residència. D'aquesta manera, en comprimir el període entre la preinscripció i la matrícula, part de les situacions sobrevingudes es podien resoldre de manera ordinària. Aquest canvi va ser possible gràcies als nous programes informàtics de registre d'alumnes, gestió d'admissió i de gestió administrava i econòmica dels centres.

La preinscripció del curs vinent per als estudis de batxillerat està prevista per a la primera quinzena de maig, i per a la formació professional, arts plàstiques i disseny, per a la segona quinzena de maig.

D'altra banda, per al pròxim procés de preinscripció, es preveu publicar al febrer la modificació del decret de preinscripció que estableix el procediment d'admissió d'alumnes en els centres sufragats amb fons públics. L'octubre passat el Govern ja va avançar les intencions de canviar alguns dels criteris que fins ara donaven punts en l'elecció d'escola, com és l'eliminació dels punts complementaris per a fills i germans d'exalumnes, i per a celíacs. L'objectiu de l'executiu és millorar l'equitat per lluitar contra la segregació escolar. Per això, en aquesta línia, el departament d’Educació obligarà els centres a publicar aquestes despeses suplementàries a la seva pàgina web abans del procés de matrícula, per assegurar-se que són preus raonables i que no exclouen alumnes per motius socioeconòmics. Tal com va avançar l'ARA, totes les escoles i instituts de Catalunya –públics, concertats i privats– hauran de publicar els pagaments obligatoris que suposen per a les famílies escolaritzar els seus fills en aquell centre. Són despeses extres de conceptes que influeixen en el dia a dia dels alumnes: des del preu dels llibres de text fins al del xandall o la bata, passant pel cost d’activitats en horari lectiu com les excursions o les colònies.

stats