Recerca

Premi Nacional de Recerca per a Eduard Batlle, referent mundial en la investigació de la metàstasi colorectal

L'investigador de l'IRB va identificar les diminutes cèl·lules tumorals que s'escapen del còlon i provoquen tumors al fetge i al pulmó

4 min
Eduard Batlle, guardonat amb el 34è Premi Nacional de Recerca.

BarcelonaÉs considerat un dels referents a Catalunya i a escala internacional en la investigació immunològica contra el càncer de còlon, el tercer més freqüent del món. Entre les seves troballes més importants hi ha la identificació de les cèl·lules residuals que causen la metàstasi del càncer colorectal i el paper crucial que té l’entorn tumoral perquè es desencadeni la disseminació de les cèl·lules tumorals cap a altres òrgans. El 34è Premi Nacional de Recerca d'aquesta edició és per al doctor en biologia molecular Eduard Batlle. Des de fa 20 anys, l’investigador és el coordinador del programa d’oncologia de l’Institut d'Investigació Biomèdica (IRB) de Barcelona, on lidera el laboratori de càncer colorectal. Hi estudia la iniciació del càncer colorectal i la seva progressió fins a la formació de tumors agressius amb capacitat per fer metàstasi i els èxits obtinguts en els últims anys han situat el seu equip entre els més avançats en el seu camp i com una referència per a la comunitat científica.

"La ciència la fem en equip. Jo fa molts anys que no faig experiments, però tinc la sort de tenir un equip magnífic de gent jove i molt brillant molt implicada. Rebo aquest premi en nom seu", ha reivindicat aquest dijous Batlle al saber el reconeixement atorgat pel Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. L'investigador no ha perdut l'oportunitat de destacar la importància també de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA): "És la pedra angular d'aquest sistema de recerca excel·lent; sense ICREA és impossible entendre per què ens hem tornat tan bons fen ciència". També ha elogiat la que des de fa dues dècades és casa seva. "L'IRB és un paradigma de com construir un institut de recerca excel·lent. És un dels millors d'Europa i probablement el millor d'Espanya. Em permeten fer la meva recerca com la podria fer a Oxford, a Cambridge o a Harvard. Això sí, necessitem més recursos", ha insistit.

L'investigador guardonat ha intentat explicar què fan des del seu laboratori, on investiguen el càncer de còlon, una malaltia que cada any es diagnostica a dos milions de persones al món. "Un terç d'aquests pacients moriran a causa de la malaltia, no pel tumor inicial, sinó per les metàstasis que desenvoluparan en òrgans vitals i que són tremendament difícils de curar", ha detallat Batlle, que ha explicat que no hi ha hagut avenços terapèutics per tractar aquesta malaltia en els últims 50 anys. "Això passa perquè no entenem la malaltia metastàtica i, per poder curar-la, l'hem d'entendre. Això és el que fem al nostre laboratori", ha defensat.

Les investigacions del guardonat han descobert que les cèl·lules tumorals residuals del càncer colorectal s'oculten al fetge i al pulmó, i causen metàstasi. A més, la seva recerca en models de laboratori evidencia que la immunoteràpia primerenca, realitzada abans de la cirurgia, pot eliminar aquestes cèl·lules abans que iniciïn una metàstasi, cosa que podria prevenir les recaigudes en el càncer de còlon. "Aquestes aportacions, que inspiren investigadors del càncer d’arreu del món, estan obrint noves vies per desenvolupar tractaments i eines diagnòstiques que frenin la progressió i millorin el pronòstic d'una malaltia que afecta milions de persones a tot el món", explica el Govern en un comunicat.

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador que ha contribuït significativament i internacionalment durant la seva trajectòria a l'avenç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, i ciències experimentals, tecnologia i enginyeries. Té una dotació de 40.000 euros.

Talent jove per a l'economista Mar Reguant

Aquest dijous també s'ha atorgat el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove (dotat amb 10.000 euros) a la professora d'investigació ICREA Mar Reguant per l'abast internacional de la seva recerca en economia de l'energia i, en particular, per l'anàlisi econòmica del sector elèctric i la contaminació que té associada. Reguant és investigadora de l'Institut d'Anàlisi Econòmica i professora associada a la Barcelona School of Economics, es va llicenciar en Economia a la Universitat Autònoma de Barcelona i és doctora en Economia per la prestigiosa Massachusetts Institute of Technology (MIT). Des del 2020 forma part del grup assessor sobre canvi climàtic del govern francès liderat per Emmanuel Macron.

La guardonada amb el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove, Mar Reguant

En la 34a edició dels Premis Nacionals de Recerca també s'ha distingit la Fundació Dr. Antoni Esteve en la categoria de Mecenatge Científic per la promoció de la recerca i el coneixement en farmacologia, tant en l’àmbit català com internacionalment. El Museu de la Ciència CosmoCaixa ha estat guardonat en la categoria de Comunicació Científica per haver-se convertit en un centre de referència internacional en divulgació científica a l'acostar la ciència a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre el jovent. Aquesta edició dels premis també ha distingit la Fundació Catalunya La Pedrera en la categoria de Partenariat Publicoprivat en R+I i ha distingit l’spin-off de l'IRB i l'ICREA Nuage Therapeutics, que desenvolupa nous fàrmacs selectius per a malalties difícils de tractar, en la categoria d'Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica.

stats