Societat 15/10/2014

Presenten al jutjat dues noves queixes sobre el CIE de la Zona Franca

La plataforma Tanquem els CIE denuncia el mal funcionament de les càmeres de seguretat i les pressions als interns en casos de maltractaments

Auri Garcia Morera
3 min
Immigrants al centre d'internament d'estrangeria (CIE) de la Zona Franca / FRANCESC MELCION

L'Hospitalet de LlobregatLa plataforma Tanquem els CIE ha presentat aquest dimecres davant dels jutjats d'instrucció número 1 i 30 de Barcelona dues noves queixes sobre el funcionament del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona. Denuncia el mal funcionament de les càmeres de seguretat i les pressions als interns en casos de maltractaments, i demana millores en aquests dos aspectes.

Segons ha explicat l'advocat Andrés García Berrio a la Ciutat de la Justícia, en casos com el del ciutadà armeni que va morir al CIE al desembre hi va haver problemes tècnics que van impedir l'accés a les gravacions dels suposats maltractaments que va patir abans de suïcidar-se. A més, algunes gravacions només es guarden durant 13 dies, les imatges són de baixa qualitat, i falten càmeres en alguna zona.

En la petició presentada als jutjats, Tanquem els CIE demana que totes les gravacions es conservin com a mínim durant 30 dies, que sigui obligatori guardar-les indefinidament quan hi hagi una denúncia per maltractaments, que en aquests casos les imatges es traslladin als Mossos per garantir la independència de la investigació, i que s'instal·lin càmeres a les zones on no n'hi ha.

La segona queixa es refereix a les pressions als interns en casos de maltractaments, i més concretament, a la custòdia dels interns que declaren davant del jutge. Almenys en una ocasió, un intern que denunciava maltractaments va ser custodiat, durant el trasllat al jutjat, pels mateixos agents de la Policia Nacional que treballen al CIE, i aquests agents li van preguntar pel contingut de la seva declaració.

ICV-EUiA porta el tancament del CIE al ple del Parlament

La diputada d'ICV-EUiA Sara Vilà ha preguntat pel tancament del CIE al conseller de Justícia, Germà Gordó, durant la sessió de control al Govern d'aquest dimecres al ple del Parlament. Vilà ha defensat que "aquests centres no haurien d'existir, perquè són un instrument de criminalització de les persones estrangeres sense recursos perquè els que en tenen en aquest país no són tractats de la mateixa manera", i ha preguntat a Gordó: "Estan a favor o en contra de tancar el CIE de la zona Franca?". Durant la intervenció, els diputats d'ICV-EUiA han mostrat cartells de suport a la campanya pel tancament.

El conseller ha contestat que "la postura del Govern és exactament la mateixa que la d'aquest Parlament i aquest Parlament va dir que s'havia de reconsiderar el funcionament dels CIE". Ha desvelat, a més, que aquesta setmana ha enviat una carta a la delegada del govern espanyol a Catalunya i al ministre de l'Interior demanant-li aquest replantejament. En la rèplica, Vilà ha assenyalat que "repensar-los o revisar-los no és el mateix que tancar-los" i Gordó ha reiterat que "el mandat parlamentari parla de repensar".

Accions reivindicatives a finals de setmana

Tanquem els CIE té previstes dues accions reivindicatives per reclamar el tancament del CIE a finals d'aquesta setmana. Divendres s'ha organitzat un míting amb 100 intervencions sobre els motius per tancar el CIE, que compta amb el suport d'entitats com Òmnium Cultural o la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), i en què hi haurà actuacions com la de Marina Rosell.

Dissabte intentaran formar una cadena humana envoltant tota l'illa de la Zona Franca on hi ha el centre. Els organitzadors calculen que, per fer-ho, necessiten almenys 1.500 persones, i es mostren confiats que ho aconseguiran. Per facilitar el desplaçament, han organitzat busos llançadora que sortiran des de l'estació de metro de Bellvitge a partir de les 16 hores. Està previst que la cadena humana comenci a les 17.30.

stats