Societat 30/04/2020

Presó per al detingut pels assassinats de persones sense sostre a Barcelona

El jutge li atribueix tres morts i els Mossos investiguen la seva implicació en altres casos

Pau Esparch / Montse Riart
4 min
Un agent dels Mossos, davant la caravana precintada del presumpte assassí, a Les Planes

BarcelonaEl detingut pels assassinats de persones sense sostre a Barcelona ingressarà a la presó. El jutjat de guàrdia ha decretat presó preventiva i sense fiança per a l'home de 35 anys que els Mossos d'Esquadra van detenir dimarts a la matinada a les Planes, a Sant Cugat del Vallès. El jutge el considera responsable de tres de les morts, però no del quart cas que estava sota sospita, que va ser el primer que va passar. De fet, els Mossos estudien la implicació de l'home en aquest quart crim i també en un cinquè, que d'entrada havien descartat i que ara continuen investigant. El detingut ha passat aquest matí a disposició del jutjat i la policia li ha atribuït tres crims. En una videoconferència des de la comissaria, l'home ha respost l'interrogatori judicial però "no ha donat una explicació raonable del que ha passat i s'ha limitat a negar els fets", segons el jutge, que després ha decidit enviar-lo a la presó per tres delictes d'assassinat.

Les imatges de càmeres de videovigilància, la presència del presumpte autor al lloc de les morts a les franges horàries en què van tenir lloc i el modus operandi similar, amb víctimes que dormien al carrer a l'Eixample, són indicis que, per al jutjat, apunten al detingut. "Els atacava per sorpresa i de manera violenta, sense possibilitats de defensa", explica el jutge, que afegeix que deixava l'arma que havia utilitzat per assassinar els homes sense sostre a la mateixa escena del crim. Feia servir objectes contundents: una barra de ferro en dos casos i un pal en el tercer. El detingut vivia en una caravana aparcada al carrer, a les Planes, on els Mossos han trobat peces de vestir que coincideixen amb la roba que portava en el moment de cada fet, com una gorra i uns guants sense dits, segons les imatges que van enregistrar-lo.

El primer assassinat que li atribueixen és el del 16 d'abril a la tarda al carrer Lepant, davant L'Auditori de Barcelona. La víctima va rebre cops al cap amb una barra de ferro. Les càmeres de videovigilància van captar "de manera clara" el presumpte autor, assegura el jutjat. L'home portava un tapaboques, una armilla reflectora taronja penjada de la motxilla, una gorra del Barça i unes ulleres de sol, que s'han localitzat a la caravana. 36 hores més tard, el 18 d'abril a la matinada al carrer Casp, va tenir lloc la segona mort de la qual el consideren responsable. Segons les imatges també portava gorra i va treure un pal de la motxilla amb la mà dreta, amb el que va colpejar sis vegades el cap de la nova víctima. La policia va trobar el pal, que feia uns 70 centímetres de llarg, al lloc del crim.

El punt on s'ha produït el quart i últim crim aquest dilluns a la nit

Pel que fa al tercer assassinat que li atribueixen, el dilluns a la nit a la cruïlla entre els carrers Sardenya i Rosselló dos testimonis van veure el presumpte autor amb una actitud agressiva i un pal a la mà, explica el jutge. A la cruïlla hi havia una persona sense sostre que feia uns cinc dies que dormia allà. Els dos testimonis es van adonar que l'home que havien observat es dirigia cap a ells i el sensesostre, i van entrar a casa "per por que els ataqués". Al cap de cinc minuts, des del balcó, van veure que el sensesostre sagnava i van avisar la policia. No van observar ningú més al carrer. Les càmeres de videovigilància també situen el detingut en aquest punt.

La investigació judicial fa referència, de moment, a les tres morts, que són els crims que s'han pogut vincular al detingut amb les proves. Però els Mossos mantenen oberta la possibilitat que també estigui relacionat amb dos altres casos: el primer assassinat d'una persona sense sostre durant el confinament, el 18 de març a la mitjanit al carrer Sardenya, i la mort d'un altre home sense sostre que va aparèixer calcinat el cap de setmana passat a l'interior d'una barraca de Nou Barris que s'havia cremat, i que en principi s'havia qualificat d'accidental. La policia també intenta aclarir l'historial del detingut, de nacionalitat brasilera, i determinar si ja havia actuat en altres llocs de l'estat espanyol i països on havia estat, com el Brasil i Portugal.

Interceptat per un agent

Amb les càmeres de videovigilància, els agents ja sabien quina cara feia l'home que buscaven pels assassinats del 16 i el 18 d'abril, tot i que no havien aconseguit trobar-lo. Per això el dilluns a la nit, quan es va produir un nou crim, els Mossos van activar el dispositiu policial que havien planificat per atrapar-lo. Aquell mateix dia, un agent fora de servei que viatjava als Ferrocarrils havia interceptat per casualitat l'home, que li havia semblat sospitós perquè tenia una actitud estranya dins del vagó i portava una barra de ferro amagada sota la màniga de la jaqueta, i va decidir seguir-lo a distància. El seguiment va permetre portar la policia fins al punt on residia l'home, a les Planes, però la detenció no va ser fins al dimarts a la matinada.

Encara que totes les víctimes són persones sense sostre, el component de l'odi als pobres –un agreujant que judicialment es coneix com a aporofòbia– no forma part de la investigació i no es planteja la possibilitat que es tracti de crims d'odi. El servei especialitzat de la Fiscalia de Delictes d'Odi en fa seguiment, però de moment les causes pels diferents assassinats van a càrrec d'un fiscal del jurat, perquè en principi seria un tribunal popular el que jutjaria el detingut si arriba a judici. Els casos estan repartits entre els jutjats de Barcelona que estaven de guàrdia quan va passar cada crim. El que ha decretat la presó provisional per a l'home és el jutjat d'instrucció 5 de Rubí, que estava de guàrdia quan el van detenir a les Planes i al qual pertocava per partit judicial, tot i que ara s'inhibirà als jutjats de Barcelona.

stats