Societat 25/09/2017

Presó incondicional per al detingut a Vinaròs acusat d'ajudar a fabricar els explosius del 17-A

Andreu té indicis que Ben Iazza va col·laborar en la compra i trasllat dels materials

Dani Sánchez Ugart
2 min
Atropellament massiu a la Rambla de Barcelona

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha ordenat enviar a presó provisional comunicada i incondicional el detingut divendres passat a Vinaròs per la seva presumpta participació en els atemptats dels dies 17 i 18 d'agost a Barcelona i Cambrils. Said Ben Iazza és considerat indiciàriament pel jutge autor d'un delicte de col·laboració amb organització terrorista, tipificat a l'article 577 del Codi Penal i amb una pena assignada de 5 a 10 anys de presó, cosa que justifica, segons el magistrat, la mesura de presó provisional.

El jutge explica en la interlocutòria els fets atribuïts a aquesta persona i que sustentarien la seva col·laboració amb els integrants de la cèl·lula terrorista adscrita a l'organització terrorista Estat Islàmic, que va reivindicar els atemptats de l'estiu passat a la Rambla de Barcelona i a Cambrils.

Un cop practicades les primeres diligències es desprèn, segons relata el jutge en el seu escrit, que el detingut mantenia una relació amb almenys dos dels principals membres d'aquesta cèl·lula terrorista, Younes Abouyaaqoub i Mohamed Hichamy.

El jutge considera que part del material explosiu utilitzat per als atemptats va ser adquirit amb la documentació personal de Said Ben Iazza. La primera compra, de 100 litres de peròxid d'hidrogen, es va realitzar el 12 de juliol en un establiment de Tortosa. Uns dies més tard, el 27 de juliol, dos dels integrants de la cèl·lula, Mohamed Hichamy i Yousef Aallaa, van adquirir uns altres 240 litres, també amb la documentació del detingut. Tots dos trasllats es van realitzar en el vehicle que habitualment utilitza Said Ben Iazza.

Del rastreig de la seva activitat telefònica i posicionaments del telèfon també s'ha conclòs, i així ho fa constar el jutge, que Ben Iazza era a Alcanar els dies 23 d'abril i 1 i 13 d'agost del 2017, dates en què "la confecció del material explosiu estava ja pràcticament conclosa", argumenta Andreu en el seu escrit, en què afegeix que aquestes dades objectives no han sigut denegades per l'acusat, que s'ha acollit al seu dret de no declarar.

stats