Treballadors de la Model reclamen no tancar el centre abans de tenir les noves presons

Els sindicats acusen Justícia d'amagar les seves intencions i que el trasllat serà nociu

Els treballadors de la presó Model de Barcelona s'han concentrat aquest dilluns a la tarda davant de la conselleria de Justícia per protestar davant de la suposada intenció del departament de tancar el centre abans que entrin en funcionament les dues presons projectades a la Zona Franca de la capital catalana. Segons els sindicats CSIF, CCOO, UGT i IAC-CATAC, el departament els amaga les seves veritables intencions, després del conveni signat amb l'Ajuntament fa uns dies. El trasllat dels 900 presos de la Model fora de Barcelona suposaria, segons els sindicats, greus perjudicis a aquests presos, als seus familiars, als seus advocats, a les entitats socials i als 500 treballadors, alguns dels quals podrien perdre la feina.

En un comunicat entrat al registre del departament i en declaracions als periodistes, els sindicats diuen que el trasllat dels 500 treballadors de la presó, tant els de rehabilitació com el personal de seguretat, suposaria "un cop al sistema penitenciari d'enormes dimensions, amb efectes devastadors entre els interins". Així, creuen que el trasllat podria suposar l'eliminació d'alguns llocs de feina, i podria afectar la promoció i la carrera professional del personal i canvis d'horaris a la resta de centres, cosa que també afectaria als actuals treballadors dels centres de Brians (Sant Esteve Sesrovires, Baix Llobregat) i La Roca del Vallès (Vallès Oriental).

A més, els sindicats alerten que "en els pròxims mesos i anys el grau de conflictivitat política serà molt elevat i les tensions financeres de la Generalitat seguiran sent altíssimes, la qual cosa suposarà un augment del risc d'amortització de llocs de treball". Així mateix, consideren que el fet que molts presos preventius, encara pendents de sentència, siguin traslladats a uns 40 quilòmetres de Barcelona, perjudicarà els seus familiars, que hauran de gastar temps i diners en anar fins a centres penitenciaris amb molt poc transport públic, problema greu per a famílies amb pocs recursos.

Els treballadors s'han concentrat davant del departament amb pancartes i crits contra el departament i l'alcaldessa Ada Colau, botzines i petards, i poc abans de les 17.00 hores han tallat la confluència dels carrers Casp i Pau Claris.