Violència sexual
Societat 01/06/2023

Presó per al monitor detingut per agredir sexualment diversos menors de cinc anys

El jutge té en compte que s'aprofitava de la seva superioritat sobre els infants, als quals convencia amb bombons i llaminadures

2 min
Una aula d’una escola buida durant el confinament.

BarcelonaEn menys de tres mesos un monitor de menjador de l'escola Liceu Francès de Barcelona ha acumulat quatre denúncies d'agressió sexual a quatre infants menors de cinc anys. El novembre de l'any passat va aprofitar que dues nenes estaven soles en un lavabo proper al pati sense vigilància per agredir-les sexualment. El mateix va fer en diverses ocasions amb dos nens més, als quals va portar a una caseta del pati de preescolar després d'oferir-los bombons i llaminadures. El jutge que investiga el presumpte pedòfil ha ordenat el seu ingrés preventiu a presó, tenint en compte el risc que pugui tornar a cometre atacs similars.

En la seva resolució, el jutge subratlla les conseqüències "gravíssimes" d'aquest tipus d'atacs sexuals, que qualifica d'"horrorosos" pel trauma psicològic que suposen per a les víctimes i recorda l'impacte que han generat els múltiples casos d'agressions sexuals en escoles religioses destapats arran del cas Maristes. Per al jutge, aquest tipus de casos demostren també que el risc de reincidència "d'aquest tipus de delinqüents" és elevat.

La resolució dona total credibilitat al testimoni dels quatre infants, que descriuen una conducta similar del detingut, en la mateixa franja horària –l'estona de pati del menjador– i aprofitant espais que queden amagats de la resta d'infants i el personal de l'escola: l'únic lavabo proper al menjador que no disposa de vigilància d'algun dels monitors d'esbarjo o la caseta que queda en un dels racons del pati. Les dues menors que van ser agredides al novembre –els altres dos menors encara no han passat el reconeixement forense– van identificar sense cap mena de dubte el detingut quan els van mostrar diverses fotografies i en veure-les, assenyala el jutge, l'actitud de les nenes va canviar radicalment i es van posar a plorar.

Posició de "respecte"

El monitor s'aprofitava de la confiança que li tenien els nens, ja que era un dels seus referents adults durant l'estona del menjador, i exercia una feina de "vigilància", per la qual cosa els menors "li devien respecte", subratlla el jutge, que en el seu escrit adverteix que aquest "abús de superioritat" es pot traduir en un agreujant si l'home acaba sent condemnat per agressions sexuals. Aplicant el Codi Penal als atacs denunciats, el jutge conclou que l'home es podria enfrontar a una condemna d'entre 5 i 10 anys de presó per l'agressió al lavabo a les dues menors i per l'atac a un dels nens a la caseta del pati. En el cas de l'últim menor agredit, la pena podria elevar-se a la franja superior, la que va entre 12 i 16 anys de presó, si els forenses acaben determinant que va patir algun tipus de penetració.

La defensa del detingut va aportar un certificat emès el 2009 per acreditar que pateix un 33% de discapacitat, però el jutge descarta que això pogués constituir un "eximent" en el seu comportament, tenint en compte que si patís una discapacitat greu "no hauria pogut ser contractat per fer de monitor". A més, el jutge subratlla que l'investigat hauria "buscat llocs amagats" per cometre els atacs, cosa que implicaria que era conscient que la seva conducta era "reprovable".

stats