Societat 07/03/2019

Primera presó permanent revisable a Catalunya, per a un home que va violar i va matar una dona

L'Audiència de Barcelona li imposa la condemna més greu de l'ordenament jurídic i també l'obliga a pagar 100.000 euros d'indemnització

Pau Esparch
3 min
Exterior del Palau de Justícia, on hi ha l'Audiència de Barcelona, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha dictat la primera sentència de presó permanent revisable a Catalunya. El condemnat és un home de 46 anys que el desembre del 2015 va violar i va assassinar una dona a Castellar del Vallès. El jurat popular, en el seu veredicte, el va considerar culpable d'haver penetrat la víctima aprofitant que la dona havia perdut la consciència pel consum de begudes alcohòliques, drogues i ansiolítics. També el va declarar culpable d'haver estrangulat la dona amb les seves mans amb la intenció de causar-li la mort, fins que li va provocar una insuficiència cardiorespiratòria. La fiscalia, com també l'acusació particular, demanaven que es condemnés l'home a presó permanent revisable i la presidenta del tribunal li ha imposat aquesta pena, que és la condemna més greu de l'ordenament jurídic espanyol.

L'article 140 del Codi Penal estableix, des del 2015, que un assassinat serà castigat amb la pena de presó permanent revisable si es compleix un altre supòsit, com cometre també un delicte contra la llibertat sexual. Aquest és el cas del condemnat per l'Audiència de Barcelona, que, segons el tribunal, és autor d'un delicte d'assassinat amb traïdora i d'un delicte contra la llibertat sexual. Això significa que l'home complirà, com a mínim, 25 de presó –que es poden elevar fins als 35–. Un cop passat aquest període, un tribunal haurà de valorar, en funció del pronòstic de reinserció, si el pres queda lliure o continua entre reixes. Si es considera que no està reinserit, tot i haver complert els anys de presó, es mantindrà en reclusió fins que, en una nova vista, es valori el contrari.

Aquesta és la primera vegada que una petició de presó permanent revisable acaba en sentència a Catalunya. El maig de l'any passat l'Audiència de Tarragona va rebutjar la primera petició de presó permanent revisable que la fiscalia feia a Catalunya a un home acusat d'intentar violar i matar una dona. En aquella ocasió, el tribunal va considerar que l'home va assassinar la noia, tot i que va descartar que primer la violés. En el cas dels fets del desembre del 2015 a Castellar del Vallès, l'Audiència de Barcelona ha resolt que la presó permanent revisable és "congruent i adequada" a la culpabilitat del condemnat, tenint en compte "la seva demostrada elevada agressivitat". La magistrada també l'obliga a pagar 100.000 euros d'indemnització: 50.000 a l'esposa de la víctima i 50.000 a la mare.

Cinc sentències fins ara

El primer condemnat a Espanya amb la presó permanent revisable va ser el juliol del 2017: va ser un home que va assassinar les seves dues filles menors a Pontevedra el 2015. Des d'aleshores han transcendit quatre sentències més de presó permanent revisable: a un home que va matar l'avi de la seva exparella a les illes Canàries, a un home que va assassinar el seu nadó a Vitòria, a un home que va matar el seu fill menor a la Corunya i a un home que va assassinar els seus oncles i els seus cosins menors a Guadalajara. A les cinc condemnes conegudes fins ara, totes a homes, s'hi afegeix la de l'Audiència de Barcelona, també a un home, que en suma sis. Tot i això, els últims mesos s'ha reobert el debat sobre la derogació de la presó permanent revisable, una figura a la qual el Consell de l'Advocacia Catalana ha mostrat el seu rebuig perquè no està orientada a la reeducació ni a la reinserció i amaga una cadena perpètua.

stats