Presó per als tres membres d'una xarxa a Catalunya que reclutava jihadistes

Es tracta de dos homes i una dona que, segons el jutge, actuaven en qualitat de "corresponsals" de l'organització terrorista a l'estat espanyol

Presó incondicional per als tres jihadistes detinguts dissabte passat a Barcelona i Granollers. Així ho ha decretat aquest dimarts el titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, per als acusats d'un delicte de col·laboració amb organització terrorista a través de les xarxes socials i d'un altre d'enaltiment del terrorisme. Es tracta de dos homes i una dona implicats en una xarxa de captació i reclutament de jihadistes per a l'organització terrorista Daeix, més coneguda com a Estat Islàmic. Els homes, de 32 i 42 anys, treballaven com a cuiners a Barcelona, i la dona, de 24 anys, és c atalana, filla de marroquins i veïna de Granollers. Segons el jutge, a més, el seu objectiu era difondre continguts radicals favorables a l'organització terrorista.

El jutge ha considerat que els tres detinguts no actuaven sols, sinó en qualitat de " corresponsals" de Daeix a l'estat espanyol, ja que tenien contacte informàtic directe i habitual amb Síria. En relació amb la jove de Granollers, s'ha sabut que a mesura que captava candidates per formar part de l'Estat Islàmic les radicalitzava. El desembre de l'any passat, la noia va intentar marxar a Síria a través de Turquia i ara estava disposada a marxar cap a l'Afganistan amb un home àrab amb qui tenia previst casar-se a Itàlia. L'exparella de la jove s'havia integrat a l'organització terrorista amb anterioritat.

Aquesta és la segona operació amb detencions que s'ha fet a Espanya després dels  atemptats terroristes de París del 13 de novembre, on van morir més de 140 persones. La primera detenció després de la massacre a França va ser el 23 de novembre a Segovia, on un intern d'una presó va ser acusat de captar adeptes a l'organització i d'amenaçar de posar bombes a Madrid i Barcelona. La tercera es va produir aquest dimarts a Pamplona, on  es va arrestar un home de 32 anys "amb signes clars de radicalització", segons Interior, que tenia la intenció de viatjar a Síria per unir-se a l'organització terrorista.

Els cossos policials de tot l'Estat han detingut 69 persones durant aquest 2015 per presumptes vincles amb les xarxes jihadistes. El ministeri de l'Interior acompanya el recompte amb un estudi del Real Instituto Elcano, que diu que Catalunya concentra el 60% de les detencions. En segon lloc hi ha Ceuta i Melilla, que tot i ser el lloc de procedència del 75% dels arrestats, concentra només el 16% de les detencions. El 45% dels detinguts són persones amb nacionalitat espanyola, i el 34,7%, marroquina.