SANITAT
Societat 07/08/2015

La pressió dels metges de Bellvitge obliga l’hospital a obrir més quiròfans

Els caps de servei van alertar per carta de l’augment de la llista d’espera d’operacions de càncer

Lara Bonilla
3 min
UN ANY DESPRÉS DE LES PROTESTES 
 Els hospitals públics preveuen tancar aquest estiu 1.800 llits, 225 menys que l’any passat. L’estiu del 2014 van produir-se protestes als principals centres, com la Vall d’Hebron i Bellvitge (a la imatge) pel suposat col·lapse de les urgències.

BarcelonaL’estiu passat van ser els pacients els que es van revoltar contra els tancaments de llits i quiròfans a l’estiu i aquest han sigut els metges els que, amb la seva pressió, han aconseguit que s’obrissin més quiròfans a l’Hospital de Bellvitge per alleugerir la llista d’espera.

A començaments d’estiu tots els caps de servei de l’hospital van signar una carta que van enviar a la direcció i a la gerència del centre en què alertaven que amb els tancaments de l’estiu, amb el personal i les dotacions de quiròfans previstes, era impossible drenar la llista d’espera quirúrgica que, en el cas de cirurgia digestiva, per exemple, era de 146 pacients, dels quals 122 eren pacients amb patologies neoplàsiques. Concretament, hi havia 71 pacients en llista d’espera per a operacions de còlon i recte, dels quals 61 eren pacients amb càncer, 41 pacients en espera per a operacions hepatobiliars (29 dels quals amb càncer), 14 pacients per a intervencions de l’esòfag i de l’estómac (13 eren càncer) i 20 pacients per a operacions endocrines i de tiroides (19 amb càncer). En la carta, els caps de servei alertaven que era inviable donar sortida a tots aquests pacients, en especial els oncològics, si no s’habilitaven més recursos. Les intervencions quirúrgiques de càncer tenen un temps de garantia de 45 dies, que és el termini màxim en què s’han de fer. La reducció de quiròfans, l’augment de les llistes d’espera per a proves diagnòstiques i els problemes de contractació de personal són algunes de les queixes dels metges. Però la gota que va fer vessar el got va ser la reubicació dels despatxos dels metges per habilitar-hi llits.

Augment “brusc” de tumors

La direcció mèdica de l’hospital es va reunir amb els metges i ja s’han posat els recursos addicionals per reduir la llista d’espera. “La tendència és a una progressiva disminució de les llistes d’espera quirúrgiques”, asseguren fonts de la direcció mèdica a l’ARA. Una de les solucions que s’ha trobat ha sigut habilitar un quiròfan de cirurgia major ambulatòria per fer aquestes intervencions a l’estiu. “Hi ha hagut un augment brusc de diagnòstics de tumors però gràcies a les mesures que s’han pres els pacients ja estan programats per operar-se”, va explicar un cirurgià del centre. “Però si s’han habilitat més serveis ha sigut per la pressió que han fet els cirurgians amb la seva carta”, destacava un altre metge del centre. Tot i així, fonts de la direcció del centre expliquen que es modula la disponibilitat assistencial “a les necessitats de cada moment”. Com cada estiu, els hospitals redueixen llits i quiròfans en previsió d’una reducció de la demanda assistencial. Aquest estiu la previsió era tancar 1.800 llits als hospitals públics, 225 menys que els que van estar disponibles el 2014 en la mateixa època, quan es van produir protestes i col·lapse a les urgències dels grans hospitals, amb desenes de pacients que esperaven l’ingrés.

Ple a urgències de la Vall d’Hebron

De fet, metges adjunts de l’Hospital de la Vall d’Hebron han tornat a denunciar aquests dies la saturació del servei d’urgències. En el seu compte de Twitter expliquen que dimecres 49 malalts seguien als passadissos esperant ser ingressats i alguns hi portaven ja cinc dies. Dilluns la xifra va arribar a ser de 71 pacients però s’ha anat reduint gràcies a la reobertura de llits d’hospitalització.

El pla d’estiu de salut preveu tenir disponibles el 85,84% del total dels 13.297 llits de tots els hospitals públics de Catalunya. Tot i que el nombre de llits disponibles varia al llarg de l’estiu, la punta de tancament més alta coincideix amb la segona quinzena d’agost, quan el total serà de 10.560, una xifra que ascendirà a 11.321 al setembre.

stats