La pressió de vehicles al Trabucador del delta de l'Ebre decreix amb la nova regulació d'accés

El Parc Natural desplega una campanya informativa a totes les platges per assegurar la convivència entre els turistes i medi ambient

3 min
Trabucador

Sant Carles de la Ràpita"Per molt que aplaudiu el sol, no acabareu amb els problemes del Delta", diuen uns cartells anònims que un artista local ha instal·lat a la platja del Trabucador de Sant Carles de la Ràpita. El missatge utilitza la ironia per posar en relleu les problemàtiques d'una de les zones més fràgils de la costa de l'Ebre, però també per denunciar l'esnobisme –propulsat per les xarxes socials– dels que molts vespres d'estiu es congreguen al pantalà de fusta de l'entrada per aplaudir el sol. I és que mirant cap a l'oest, i amb el port natural dels Alfacs al davant, aquesta és l'única platja de tot el litoral català des d'on es pot gaudir de la posta de cara al mar.

Els atractius d'aquest racó del delta de l'Ebre, però, van molt més enllà: és una platja espaiosa, ubicada en un espai natural ric –amb un ecosistema dunar singular– que permet gaudir a la vegada de les aigües braves de mar obert i del vessant interior de la badia, sense onatge i de molt poca profunditat, cosa que atreu moltes famílies amb nens petits. Però els darrers mesos bona part del ressò mediàtic que ha adquirit el Trabucador li ha arribat per culpa de tempestes com el Gloria, que durant l'hivern –ara sí ara també– han engolit temporalment molts trams de la platja, una de les més amenaçades pel canvi climàtic i per la manca d'aportacions d'aigua i sediments de l'Ebre.

Sigui per una cosa o per l'altra, el Trabucador fa mesos que atrau l'atenció dels turistes, especialment aquells que amb la pandèmia han decidit descobrir amb autocaravana espais naturals de proximitat. "La Setmana Santa passada s'hi van acumular cues de cotxes i caravanes, amb un miler de vehicles diaris en els dies de màxima afluència. No volíem repetir aquella imatge i per això teníem molt clar que calia regular-hi l'accés", explica Josep Caparrós, alcalde de Sant Carles de la Ràpita. Així, ara fa un mes es va instal·lar un punt de control i pagament per estacionar-hi: 5 € els cotxes, 8 € les caravanes i 3 € les motos, amb accés gratuït als vehicles que paguin l'impost de matriculació a la Ràpita. S'han habilitat tres àrees d'aparcament amb més de set-centes places i només es pot accedir als primers dos quilòmetres de la platja (en té gairebé set en total). "Després del primer mes de dispositiu hem aconseguit l'objectiu: disminuir la pressió de trànsit i persones. Ara caldrà esperar els resultats de tota la temporada per, al setembre, poder valorar i ajustar les mesures", comenta l'alcalde.

Recaptació per conservar l'espai

Els diners obtinguts de les taxes es revertiran en el manteniment del Trabucador, per assumir les despeses que suposa la seva regulació i la conservació de l'espai natural. En general els usuaris ho han entès, però no tots. "Hi anàvem sovint amb els nostres nets, que són petits i podien gaudir d'una platja poc profunda. Però ho hem deixat de fer. No entenem que els rapitencs hi tinguin accés gratuït i nosaltres que també som del delta de l'Ebre (Deltebre) haguem de pagar", deia, queixant-se des de la platja adjacent, la de l'Eucaliptus, Tomàs Casanova. De fet, de retruc sembla que la regulació del Trabucador ha dispersat les banyistes per altres punts del Delta.

"En acabar la temporada tindrem dades més concretes per avaluar-ho, però més enllà de la implantació per accedir al Trabucador, que és competència de l'Ajuntament, des del Parc Natural del Delta de l'Ebre treballem per preservar els valors naturals de l'entorn i impulsar una campanya coordinada als diversos municipis del delta i institucions superiors, per informar i conscienciar la gent que utilitza les platges. El Delta està acreditat amb la Carta Europea del Turisme Sostenible i és una tasca que no podem eludir", comenta Imma Juan, tècnica de l'àrea d'ús públic i educació ambiental del Parc Natural del Delta. De l'inici de temporada, el Parc ha coordinat dispositius informatius de Mossos d'Esquadra i policies locals (d'Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Deltebre, l'Ampolla, Sant Jaume d'Enveja), Guàrdia Civil i el Cos d'Agents Rurals, per informar els visitants de les restriccions en espais naturals i donar a conèixer a les autocaravanes les zones aptes per poder passar-hi la nit.

stats