Societat 01/01/2021

Part amb la sogra, en lloc del pare, d'un dels primers nadons de l'any

El progenitor està en aïllament pel covid i no ha pogut acompanyar la mare

Pau Esparch
3 min
La Yinara, la primera catalana nascuda el 2021 amb els seus pares a l’hospital.

BarcelonaFins i tot la notícia dels primers nadons de l'any ha quedat alterada pel covid. Tot i que la primera que ha nascut a Catalunya ha sigut puntualment a la mitjanit –la Yinara, de Constantí–, la primera de Barcelona, la Inés Valeria, ha arribat dos minuts després però en un part en què el pare no ha pogut acompanyar la mare. El motiu? El progenitor va donar positiu de covid-19 fa 10 dies i estarà en aïllament fins diumenge. De fet, el naixement de la Inés s'ha avançat perquè a la mare encara li faltava una setmana per sortir de comptes, segons explica a l'ARA la doctora Itziar Garcia Ruiz, del servei d'obstetrícia i ginecologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, on ha tingut lloc el naixement aquesta matinada.

La mare de la Inés, l'Alisson, va ingressar a la Vall d'Hebron abans de la sis de la tarda d'aquest 31 de desembre. D'entrada, com qualsevol dona que ingressa pel part i no pel fet que el pare de la criatura s'hagués contagiat de covid-19, li van fer la prova per descartar que tingués el virus. "Si la mare hagués sigut positiva, el pare hauria pogut ser igualment al part", apunta Garcia Ruiz, perquè llavors s'haurien pres les mesures de precaució adients i s'hauria aïllat la família en una habitació. Però la situació era justament la contrària i per això el pare, el Kevin, no podia assistir-hi. Qui ha ocupat el seu lloc durant el part ha sigut la seva mare; per tant, la sogra de l'Alisson.

Tot i no poder estar acompanyada del Kevin, el part de l'Alisson, que havia tingut un embaràs de baix risc, ha anat perfecte, segons la doctora. La Inés ha nascut a les 0.02 h i ha pesat 2,79 quilos. Ho ha fet amb la seva mare i al costat de la seva àvia paterna. De moment, el Kevin només ha pogut conèixer la seva filla a través de la pantalla, gràcies a les videotrucades. A més, tot i que la previsió és que l'Alisson i la Inés ja puguin marxar de la Vall d'Hebron d'aquí poques hores, encara que arribin al seu domicili abans de diumenge en Kevin no les podrà veure de prop perquè haurà de continuar a l'habitació on fa la quarantena pel covid-19, com ha mantingut els últims 10 dies pels símptomes lleus que li ha generat el virus.

Pel que fa a la primera catalana nascuda aquest 2021 en un hospital del sistema públic de salut a Catalunya, la Yinara, ha tingut lloc a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Ha pesat 3,1 quilos. De fet, un altre efecte de la pandèmia ha sigut que enguany no s'ha produït la visita institucional que l'1 de gener es fa tradicionalment al primer nadó. Els seus pares, l'Aleix i la Carmen, esperaven que nasqués el segon dia de l'any, i el nom que han escollit per a la nena és en record a una germana de la mare que va morir.

Per regions sanitàries, a part de Tarragona i Barcelona, els altres primers nadons de l'any han sigut: a Girona l'Aday a les 0.45 h a l'Hospital de Palamós; a la Catalunya Central l'Arnau a les 0.16 h a l'Hospital d'Igualada; a Lleida l'Arlet a les 1.04 h a l'Hospital Arnau de Vilanova; a la regió sanitària metropolitana nord en Ricardo a les 0.18 h a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, i a la regió sanitària metropolitana sud l'Alejandra a les 0.59 h a l'Hospital Sant Joan de Deu de Martorell.

16 setmanes de permís

Els pares dels primers nadons d'aquest any ja podran gaudir de 16 setmanes del permís per paternitat, que des d'aquest 1 de gener s'ha ampliat. D'aquesta manera, s'equiparen els permisos dels dos progenitors, que són amb el 100% del salari i de manera intransferible, és a dir, que un progenitor no podrà cedir les seves setmanes de permís a l'altre. Els pares dels nounats estaran de permís obligatori i a jornada completa durant les sis primeres setmanes posteriors al part.

stats