Societat 23/04/2019

El primer programa mundial de vacunació contra la malària comença a Malawi

S'estendrà a Kènia i Ghana, on la malaltia és endèmica, els pròxims dos anys

Efe
3 min
El nen que ens va protegir de la malària

BarcelonaEl primer programa nacional de vacunes contra la malària ha començat a Malawi, un pas històric que aviat continuarà en dos països més on el mal és endèmic, Kènia i Ghana. El desenvolupament de la vacuna ha requerit una llarga recerca en què Espanya ha tingut un paper destacat, gràcies a la contribució de metges com Pedro Alonso.

La vacuna, anomenada RTS,S, s'inocularà a 360.000 nens dels tres països cada any, en un pla pilot que en cas d'obtenir els mateixos bons resultats que en anteriors proves clíniques s'estendrà a altres llocs en un termini de dos anys. "És un dia històric" en la recerca d'una vacuna "que té gairebé cent anys d'antiguitat", ha destacat a Efe el mateix Alonso, que després d'anys de treball en la lluita contra la malària a Moçambic dirigeix des del 2014 el Programa Global contra la Malària de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Segons l'epidemiòleg, la dificultat en la recerca d'una vacuna contra una malaltia que afecta 200 milions de persones cada any està en el fet que busca frenar un paràsit, que és un organisme molt més complex que els bacteris i virus causants d'altres malalties.

"És d'una eficàcia moderada, no és una vacuna perfecta, però això ens recorda que es tracta d'una malaltia molt complexa que, malgrat les enormes inversions dels últims anys, continua matant més de 400.000 persones cada any", ha subratllat.

Abans de la seva aplicació a escala nacional a Malawi, Kènia i Ghana, es van dur a terme tests clínics en 15.000 nens de set països africans entre el 2019 i el 2014. En aquests grups controlats es va aconseguir reduir un 40% dels casos de malària i un 30% els més greus.

En aquestes proves s'hi va implicar especialment el doctor Alonso a través del Centre d'Investigació de Salut de Manhiça (Moçambic), en un programa de col·laboració finançat per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional. "Per a mi és particularment grat recordar-ho, perquè és un gran exemple de com la ciència i la tecnologia, amb eines de cooperació, poden aportar valor i resultats, i Espanya ha invertit durant 20 anys en el desenvolupament de capacitats tècniques de recursos humans de Moçambic de primer nivell ", ha subratllat.

Endèmica a l'Àfrica i repunt perillós a Veneçuela

Propagada pel mosquit 'anopheles', la malària o paludisme és una de les malalties més perjudicials per a l'ésser humà i és endèmica en més de 80 països, que representen el 40% de la població mundial. L'Àfrica és la regió més afectada per aquesta malaltia, perquè hi moren cada any uns 250.000 nens a causa seva, tot i que també a Llatinoamèrica hi ha regions endèmiques, amb un preocupant repunt a Veneçuela.

"La situació veneçolana ens preocupa molt a l'OMS", admet Alonso, que va destacar que després que aquest país fos un dels primers del món en erradicar la malaltia, fa més de mig segle, ara torna a tenir al voltant de mig milió de casos anuals, una xifra que es tem que augmenta cada any.

"Hi ha hagut una alteració en els sistemes de salut del país, amb falta d'accés a eines de lluita contra la malària com fàrmacs o l'ús de mosquiteres, i això ha comportat un augment molt notable de la malaltia", sosté l'expert.

Malgrat això, el metge ha vaticinat que Veneçuela no se sumarà aviat als programes de vacunació de RTS,S si aquests s'estenen de Kènia, Malawi i Ghana a altres països, perquè tot i la gravetat el nivell de malària a Veneçuela és encara molt inferior als de l'Àfrica.

La vacuna no és la primera desenvolupada contra la malària, però sí que és pionera en la seva distribució rutinària a escala estatal (els nens rebran quatre dosis de la vacuna des dels cinc mesos fins als dos anys) i per haver estat avaluada per l'Agència Europea del Medicament i els màxims comitès assessors de l'OMS.

El programa de vacunació, coordinat per l'OMS, és desenvolupat en col·laboració amb els tres ministeris de salut dels països implicats, al costat de socis com el gegant farmacèutic GSK i les organitzacions GAVI-Vaccine Alliance, Global Fund i Unitaid, que el financen amb 50 milions de dòlars.

stats