Societat 21/04/2016

El principal investigat d'Innova diu que el Govern inflava contractes per pagar ex alts càrrecs

L'expresident de l'Institut Català de la Salut declara que Marina Geli i l'alcalde de Reus li van fer enxufar dos exdirectius del CatSalut

Enric Borràs
2 min
L'exdirector general d'Innova, Josep Prat, a la sortida dels jutjats de Reus, aquest dimarts al matí. ACN

BarcelonaEl principal investigat del cas Innova, l'expresident de l'Institut Català de la Salut (ICS) i exdirector general d'Innova, Josep Prat, ha declarat a la Guàrdia Civil que l'exconsellera de Salut, Marina Geli, i el qui era alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, li van ordenar enxufar a Innova dos ex alts càrrecs del departament de Salut. Es tracta de l'exdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut) Carles Manté Carles Manté i de l'arquitecte Jorge Batesteza. En tots dos casos contractar-los era innecessari, segons Prat –que llavors dirigia Innova–, i per tant la decisió última va ser política. Els pagaments, segons la seva versió, es van fer a través del Govern inflant el contracte amb l'Hospital Sant Joan de Reus.

En la declaració que va fer Prat el dia 10 i que el jutge ha ordenat avui incloure al sumari, l'acusat de diversos delictes com blanqueig, estafa i malversació de fons assegura que després que Manté deixés el CatSalut, a principis del 2007, es van fer diverses reunions amb Geli, Pérez i el seu successor al CatSalut, Josep Maria Sabaté. Allà van ordenar-li que contractés Manté a l'empresa Innova, que era de l'Ajuntament de Reus, i que li pagués el mateix que havia cobrat dirigint el CatSalut. Manté, tal com ja ha acreditat el jutge, va cobrar 840.000 euros provinents d'Innova durant cinc anys. El mateix va passar amb l'arquitecte Jorge Batesteza. Prat va declarar que els dos contractes havien estat decisions polítiques i que Innova tenia prou treballadors i recursos per fer la feina per la qual se'ls va contractar. Però també va assegurar que ell havia exigit que fessin una feina real i treballessin.

Segons l'exdirector general d'Innova, la manera de pagar-los passava per fer que tots dos treballessin per a l'Hospital Sant Joan de Reus però que els pagués Innova. L'empresa pública facturava aquesta despesa a l'hospital i, al seu torn, el CatSalut va inflar el contracte al centre mèdic per pagar l'augment de despesa que van comportar. Manté, segons Prat, va fer algunes feines i informes per a l'hospital i també va treballar al Tecnoparc, en el marc d'aquest contracte. Batesteza, per la seva banda, es va incorporar per dirigir obres. La declaració de Prat contrasta amb la seva escassa participació anterior, que el mateix jutge li va recriminar. La macrocausa Innova s'investiga des de l'any 2012 i ja acumula 14 peces separades i més d'un centenar d'imputats.

stats