Societat 23/05/2018

Els professors associats responen a la precarietat laboral amb una vaga

Els professionals reclamen que es "dignifiquin els salaris"

Gemma Garrido Granger
2 min
La manifestació contra la precarització del professorat va començar a plaça Universitat / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl comitè d'empresa i la junta de personal docent i investigador de la Universitat de Barcelona ha convocat per aquest dijous 24 de maig una vaga per forçar el rectorat de la universitat a obrir la taula de negociació sobre les condicions de precarietat que, des de fa temps, pateix el professorat associat. En roda de premsa, els representants han exigit que es regularitzin els "falsos associats", és a dir, els docents contractats temporalment però que fan tasques estructurals, i que s'augmentin els salaris, d'acord amb “la qualitat i la feina que realitzen”.

“Utilitzen la nostra recerca per elevar la universitat en els rànquings, però no ens reconeixen la feina feta ni ens dignifiquen els salaris”, manifesta Núria Roca, professora i membre de l'assemblea de professorat TransFormem UB. Roser Rodríguez, associada de geografia, lamenta que la precarietat a la universitat “implica una feina externa”, que impedeix descansar els caps de setmana o les nits, tot i que cobreixen la mateixa feina que els professors en plantilla. El salari d'un professor associat oscil·la entre 300 i 550 euros, un fet que Santiago Redondo, professor permanent, qualifica de “desestructurat”, ja que suposa una cinquena part del salari dels contractats per via funcionarial. "Mentre aquesta negociació es desenvolupa, reivindiquem l'aplicació immediata del rang salarial màxim per al professorat associat", demanen tant el comitè d'empresa com la junta de personal docent i investigador en el comunicat conjunt de convocatòria de la vaga.

Els professors associats també han reclamat a la universitat que reconegui l'existència de contractació fraudulenta d'aquest professorat temporal. Patrícia V. Martínez, també professora associada, ha assegurat que s'està fent campanya perquè els estudiants entenguin què passa amb el docent que els imparteix classe. “Treballem més hores de les comptabilitzades i això el rectorat ho sap”, ha criticat Martínez, qui assegura que treballa 1.800 hores i només li paguen 480.

"Portem anys reclamant solucions. Actualment hi ha 2.400 professors associats que viuen en aquesta situació de precarietat, aproximadament un 48% de la plantilla", denuncia Clara Camps, membre del comitè d'empresa. Davant d'aquesta situació, els professors associats han lamentat que la UB sigui una "ETT de contractació" de personal acadèmic que, encara que té les competències per exercir docència, no se li reconeixen.

Entre les mesures que inclou la convocatòria de vaga, s'ha demanat que es faci tot el possible per implementar plans d'estabilització per als investigadors predoctorals i col·laboradors. Els organitzadors de la vaga de dijous insten a seguir-la també la setmana que ve amb convocatòries parcials al Campus Diagonal per dilluns 28, al Campus Mundet per dimarts 29 i als Campus Central i Raval per dimecres 30.

La UB demana més recursos

L'equip de govern de la UB ha reconegut "restriccions" econòmiques que impedeixen incrementar el nombre d'efectius docents i qualsevol augment de les despeses en personal. Aquesta situació, confessa en un comunicat, "ha frenat la posada en marxa de mesures que garantissin una carrera acadèmica racional" dins de la universitat.

El rectorat s'ha compromès a mantenir la reivindicació davant de les administracions per revisar aquests topalls i recuperar "la plena autonomia". A més, ha demanat la col·laboració de la comunitat universitària per trobar suport social i aconseguir els recursos necessaris. "La projecció d'una carrera professional òptima és clau per assegurar l'excel·lència de la docència i de la recerca", diu el comunicat del centre, que ha reiterat "màxim respecte" per les decisions individuals que comporta la convocatòria de vaga.

stats