SOCIETAT
Societat 29/08/2012

Professors substituts i interins es manifesten davant d'Ensenyament per exigir el manteniment dels llocs de treball

Calculen que uns 3.000 docents no obtindran vacant aquest curs i convoquen una vaga pel primer dia de classe

Acn
3 min
Un manifestant disfressat de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

BarcelonaMig centenar de professors substituts i interins s'han manifestat aquest dimecres al matí davant del Departament d'Ensenyament per exigir el manteniment dels llocs de treball. Segons la portaveu de l'Assemblea de Personal Docent Interí i Substitut, Esther Bermejo, "la previsió és que uns 3.000 docents no tinguin vacant", és a dir, que no obtinguin feina per a tot l'any, un cop finalitzin els nomenaments que comencen aquest dijous. Els concentrats han simulat amb un toc d'humor l'acte de nomenaments igualant-lo amb un bingo, protagonitzat per una persona disfressada de la consellera Irene Rigau. L'acte ha finalitzat amb la lectura d'un manifest en contra de la política educativa del Govern.

La concentració ha estat convocada per l'Assemblea de Personal Docent Interí i Substitut i la Coordindora Interzones com a punt d'inici d'un seguit d'actes per exigir que es mantinguin els llocs de treball dels interins i substituts per al proper curs, que comença el 12 de setembre. Bermejo ha afirmat que l'augment de ràtios a les aules, d'una hora de classe lectiva per als professors i el fet que les substitucions no es cobreixin des del primer dia farà que hi hagi menys nomenaments. Ha augurat que això provocarà "menys qualitat" ja que no tindran el mateix temps per preparar les classes, corregir o fer atenció directa a l'alumne.

D'altra banda, també ha denunciat que s'està "precaritzant" la feina dels professors substituts ja que només cobraran per l'hora de classe lectiva, "no per les hores de pati, ni per les tutories, ni per la coordinació de les pràctiques". Davant d'aquesta situació, Bermejo ha dit que no volen "treballar gratis" i ha reclamat a Rigau "que aturi la sagnia que està fent a l'educació pública, perquè l'està liquidant". A més, els concentrats han entregat un manifest al Departament d'Ensenyament amb el seu posicionament i on denuncien un "ERO encobert".

Vaga per a l'inici de curs

Bermejo també ha recordat que la Coordinadora Interzones, amb el suport de la CGT, ha convocat una vaga per al primer i segon dia de curs, 12 i 13 de setembre, per a primària i secundària i per al 19 del mateix mes pel que fa a cicles formatius i escoles d'adults. A més, tenen la intenció que la vaga es mantingui durant dos dies a la setmana durant el curs. Bermejo ha fet una crida a tot el professorat, fins i tot aquells que es trobin a l'atur, a participar d'alguna manera en aquesta vaga. La portaveu ha augurat que la convocatòria "pot tenir èxit" especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona perquè ja s'han anat fent mobilitzacions però ha reconegut que a Barcelona "s'haurà de fer un esprint final".

2.600 nomenaments d'interins

El Departament d'Ensenyament preveu fer 2.600 nomenaments telemàtics entre aquest dijous i aquest divendres, que se sumen als 4.400 fets al juliol. Segons ha informat la conselleria en un comunicat, aquests nomenaments permetran que el proper dilluns 3 de setembre, primer dia laborable de curs pels docents, "puguin estar tots amb normalitat al seu lloc de treball". A més, ha assegurat que els centres i els equips directius disposaran de la plantilla docent per preparar l'inici de curs.

Els nomenaments d'aquesta setmana permetran cobrir les vacants de plantilla a jornada sencera i a mitja jornada que estiguin pendents d'adjudicar a qualsevol nivell educatiu. A banda d'aquest nomenament d'interins, el 6 i 7 de setembre hi haurà un nou procés de nomenaments de substituts, segons les baixes que es detectin el primer dia d'assistència dels docents, com per exemple embarassos o malalties de llarga durada.

A partir de l'inici de curs, els serveis territorials i el Consorci d'Educació de Barcelona realitzaran actes de nomenaments telemàtics d'acord amb el procediment establert.

stats