6.000 desallotjats el primer dissabte sense toc de queda a Barcelona: "Sembla el 2019"

Salut tornar a reclamar el confinament nocturn a les grans ciutats per evitar aglomeracions com les del barri de Gràcia

G.G.G.
5 min
Ambient nocturn a les festes de Gracia. A la imatge, grups bevent a la plaça del Diamant.

BarcelonaAglomeracions, botellons i més de 6.000 desallotjats només a Barcelona en el primer dissabte sense toc de queda. L'Ajuntament de Barcelona ha concretat a l'ARA que el dispositiu conjunt de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra ha hagut de dispersar de matinada unes 2.500 persones de les zones de platja i al barri del Born i 3.500 més al barri de Gràcia, que aquests dies celebra la festa major. Fonts de la policia també han detallat a Efe que els agents van haver d'actuar a la rodalia del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) –la plaça dels Àngels és un dels principals punts calents a les nits– per desallotjar unes 350 persones més. Amb tot, remarquen les mateixes fonts, no s'ha registrat cap incident rellevant.

El dispositiu policial ja va haver de desallotjar 4.000 persones la nit de dijous a divendres, coincidint amb la caiguda de la restricció nocturna, i, davant la previsió d'un augment de les persones que sortiran legalment al carrer de matinada, els agents mantindran l'operatiu durant tot el cap de setmana. De moment, la majoria de les actuacions s'han fet al barri de Gràcia, on el cap de setmana ha començat amb força per la festa major, que atreu veïns d'altres zones de la ciutat però també d'altres municipis. De fet, més de la meitat dels desallotjats aquesta matinada per la policia havien decidit allargar la festa major amb botellons i sense mascareta o distància de seguretat.

"Allargarem la nit fins que la policia ens avisi", deien alguns, que també celebraven la fi de les restriccions. "Sembla la Barcelona del 2019", asseguraven altres en declaracions a l'ACN. Tots ells tenien clar que la nit no s'acabaria a dos quarts d'una, quan tots els locals i les activitats han d'acabar, ja que no hi ha cap normativa que els obligués a tornar a casa. D'aquí que els espais on s'han produït les principals aglomeracions siguin els carrers pròxims a les places on se celebraven els concerts (la plaça d'en Joanic, el carrer Pi i Margall i el carrer Bailèn), on els participants a la festa major es van quedar i es van anar dispersant a mesura que arribava la policia. Aquests entorns només van estar acordonats i vigilats per la Guàrdia Urbana i personal de seguretat fins a dos quarts de dues de la matinada.

La disbauxa al barri divideix els veïns de Gràcia. Alguns qualifiquen l'ambient d'"embogit" i reclamen "més control" per evitar més aglomeracions a les places i els carrers estrets del barri. Com l'Andreu, que diu que la situació era "molt desordenada": "Hi ha molta gent sense mascareta, els carrers estan a rebentar; fa una mica d'impacte". I altres com el Sergio, si bé lamenten que hi havia "molta gent" que no tenia prou cura amb la mascareta o amb el fet de respectar les distàncies de seguretat, defensen que és una reacció normal després de tants mesos amb restriccions. "La gent necessitava treure tota l'energia i les Festes de Gràcia són una manera de socialitzar-se i trobar-se", afegia.

L'Ajuntament no ha volgut valorar aquest dissabte les celebracions alternatives que s'han fet al barri de Gràcia els últims dos dies de matinada i, en un comunicat, s'ha limitat a destacar que els organitzadors de la festa han aplicat els protocols "per garantir la seguretat" de la celebració. A més, ha assegurat que s'ha recuperat "d’una manera molt controlada" la presencialitat mitjançant els espais perimetrats, els formats reduïts i les inscripcions prèvies a les activitats. Segons el govern municipal, un 72% dels assistents a les activitats culturals van fer reserva prèvia a les webs habilitades i el 28% restant van donar les seves dades abans d'accedir-hi per garantir la traçabilitat en cas que s'hi originés un brot.

Pendents del TSJC

La nit d'aquest divendres ha estat la segona sense toc de queda a Barcelona, però també a la majoria de municipis catalans. La justícia va rebutjar dijous passat la proposta de la Generalitat de prorrogar una setmana més el toc de queda en 148 municipis. A hores d'ara, només 19 localitats tenen una incidència acumulada superior als 250 positius cada 100.000 habitants els últims set dies i, per tant, han de complir aquesta restricció. Molts d'aquests municipis afectats pel toc de queda són petits, com Arenys Munt, al Maresme, i tant els governs municipals com els seus habitants creuen que "no serveix de res" que només s'apliqui a 19 llocs perquè és "extremadament difícil" fer complir la mesura. En declaracions a l'ACN, l'alcalde d'Arenys de Munt (Maresme), Josep Sànchez, ha subratllat que al seu municipi hi ha 9.500 habitants i que "qualsevol petit brot fa saltar les alarmes i les estadístiques". "No té sentit que en qüestions sanitàries decideixin els jutges", ha criticat.

A cap de les ciutats grans, com Barcelona o la seva àrea metropolitana, és obligatori el confinament nocturn. Ara el Govern ha demanat ampliar la mesura als municipis de més de 20.000 habitants amb una incidència acumulada els últims set dies superior als 125 casos cada 100.000 habitants i, si el tribunal hi dona llum verda, el toc de queda tornaria a aplicar-se en un total de 62 municipis. I, ara sí, s'hauria de restablir a Barcelona i les altres grans ciutats del país. No obstant això, el TSJC ja ha anunciat que no decidirà fins dilluns si autoritza aquest nou toc de queda o no i això implica que, almenys durant aquest cap de setmana, la majoria de poblacions catalanes no tinguin cap restricció de la mobilitat entre la una i les sis de la matinada.

Aquest escenari preocupa les autoritats sanitàries, que temen que aquest revés judicial pugui enviar un missatge erroni a la població, com ara que la pandèmia s'ha acabat o que no cal mantenir les mesures de prevenció en les últimes setmanes de vacances. Per aquest motiu la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, demana mantenir el toc de queda a les principals ciutats de Catalunya durant "alguna setmana més", ja que "ajuda en la situació epidemiològica actual", especialment en els municipis amb més població.

"La conselleria de Salut determina la necessitat d’adoptar mesures per reduir la mobilitat i la interacció social. Creiem que els municipis de més de 20.000 habitants és on la interacció social es pot produir de manera més fàcil", ha explicat en una entrevista de RAC1. La incidència acumulada a tot Catalunya és de 134 casos cada 100.000 habitants, una xifra que suposa un risc "molt alt" de rebrot i que gairebé triplica el llindar màxim (50) marcat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Davant de l'aixecament d'aquest cap de setmana del confinament nocturn a Barcelona, el grup municipal de Cs sol·licita a l'alcaldessa Ada Colau que reclami al Govern l'ampliació dels horaris dels locals d'oci fins a dos quarts de quatre de la matinada i de la restauració fins a les dues de la matinada per "evitar els botellons i l'incivisme". "No té cap sentit que es mantinguin les restriccions per als locals d'oci i restauració quan ha decaigut el toc de queda", ha assegurat la presidenta del grup, Luz Guilarte, en un comunicat, que també ha criticat al govern municipal la seva incapacitat per "controlar les festes il·legals a les platges i carrers de la ciutat, i el desordre públic permanent". 

Botelló multitudinari i pintades a l'església de Campllong

La festa major de Gràcia no és l'única que se celebra a Catalunya, si bé és la més multitudinària. Al municipi gironí de Campllong, aquest dissabte de matinada s'ha organitzat un botelló amb un centenar de persones després dels concerts planificats pel consistori. La festa alternativa s'ha allargat fins a les sis del matí i, a més de provocar les trucades de diversos veïns a la policia per la disbauxa, ha acabat amb pintades a l'església del poble. L'Ajuntament no ha identificat encara cap dels participants. 

stats