Restriccions covid

El Govern proposa ara ampliar el toc de queda als grans municipis amb més incidència

La policia desallotja 4.100 persones a Barcelona durant la primera nit sense restriccions

ARA
3 min
Agents antiavalots de la Guàrdia Urbana, aquetsa matinada a Gràcia

BarcelonaDesprés del revés judicial a la primera proposta que ha deixat el toc de queda limitat només a 19 municipis de Catalunya, el Govern vol ampliar la mesura a les 62 ciutats de més de 20.000 habitants que presenten un índex superior a 125 casos diagnosticats per 100.000 habitants. Si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'aprova, el mapa de les restriccions nocturnes tornaria a afectar la majoria de la població perquè, en aquest cas, s'hi inclouen les quatre capitals i bona part de les localitats metropolitanes i les costaneres que l'havien reclamat per acabar amb les aglomeracions. El TSJC ha confirmat que ja ha rebut la nova petició del Govern i que l'ha traslladat al ministeri fiscal. La resposta està previst que arribi dilluns.

La Generalitat ja havia anunciat que presentaria alternatives al rebuig dels tribunals a imposar el toc de queda en 148 localitats, justificant que la situació epidemiològica encara requereix restriccions de mobilitat i d'interacció social perquè, tot i que hi ha una tímida i progressiva davallada dels indicadors de la transmissió del covid, la pressió assistencial als hospitals és alta. A les UCI tot just s'acaba de baixar dels 500 ingressats, el llindar del que es considera un gran perill de col·lapse, però el perill de rebrot és també alt i la cinquena onada, marcada pels estralls de la variant delta, no es pot donar per acabada.

Per encaixar amb l'argumentari judicial, que afirma que no hi ha raons epidemiològiques per limitar drets fonamentals com el de la llibertat, el Govern es defensa amb les conclusions de l’Agència de Salut Pública, que en un informe assenyala la necessitat d'ampliar les restriccions de mobilitat nocturna a les localitats de més de 20.000 habitants que presenten una incidència acumulada superior a 125 casos positius de covid per 100.000 habitants en els últims set. La xifra també l'avala el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que considera aquest indicador com un escenari de risc alt de rebrot.

D'altra banda, la primera nit sense confinament nocturn als carrers de Barcelona ha fet treballar de valent els agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra. En total, han desallotjat unes 4.100 persones a tota la ciutat, segons l'agència Efe, de les quals 2.100 han sigut dispersades a les zones de platja de la ciutat i 2.000 més a Gràcia, on se celebra la festa major. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va rebutjar ahir la proposta de la Generalitat de prorrogar una setmana més el toc de queda a 148 municipis i limita l'aplicació d'aquesta restricció únicament a 19 localitats, entre les quals no hi ha Barcelona ni la seva àrea metropolitana, a partir de la passada matinada, davant la millora de les dades sanitàries.

Aglomeracions a les platges de Barcelona

A les zones de platja de la capital catalana s'han desallotjat unes 2.100 persones, la majoria a la platja de Sant Miquel i a la del Somorrostro, que participaven en botellons i en concentracions multitudinàries i contravenien les mesures covid. L'altre punt de Barcelona en el qual ha actuat el dispositiu conjunt dels Mossos i la Guàrdia Urbana ha sigut el barri de Gràcia, que celebra les seves festes veïnals, on s'han desallotjat unes 2.000 persones en diferents places i carrers, sobretot de la plaça John Lennon. Durant el dispositiu d'aquesta matinada els dos cossos policials no han posat cap sanció, a diferència de dies anteriors. "Estem aplicant un dispositiu per combatre la saturació d'espais, no per sancionar, sinó per buidar els excessos de concentració de persones", ha dit el tinent alcalde de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, en declaracions a RAC1.

El dispositiu conjunt dels Mossos i la Guàrdia Urbana al barri de Gràcia ha començat cap a les 02.15 hores de la matinada, quan agents dels dos cossos han acompanyat els serveis de neteja de l'Ajuntament i han convidat els congregats a dispersar-se, i ha acabat cap a les 05.00 hores. Fonts municipals han dit a Efe que aquest dispositiu a Gràcia ha durat aproximadament una hora més que les nits precedents a causa de la retirada del toc de queda, i que els congregats han abandonat la zona voluntàriament quan se'ls ha requerit.

Proposta de municipis per al toc de queda

Alcarràs

Amposta

Arenys de Munt

Badalona

Badia del Vallès

Balaguer

Banyoles

Barberà del Vallès

Barcelona

Blanes

Calafell

Cambrils

Celrà

Cervelló

Cornellà de Llobregat

El Prat de Llobregat

El Vendrell

Esparreguera

Esplugues de Llobregat

Figueres

Gavà

Gelida

Girona

Igualada

L’Hospitalet de Llobregat

Lleida, excloses les EMD de Sucs i Raimat

Lloret de Mar

Manlleu

Manresa

Martorell

Mataró

Montblanc

Montcada i Reixac

Móra d’Ebre

Olesa de Montserrat

Palafolls

Palafrugell

Pineda de Mar

Premià de Mar

Reus

Ripollet

Rubí

Sabadell

Salou

Salt

Sant Adrià de Besòs

Sant Andreu de la Barca

Sant Boi de Llobregat

Sant Feliu de Guíxols

Sant Feliu de Llobregat

Sant Joan Despí

Sant Vicenç dels Horts

Santa Coloma de Gramenet

Sarrià de Ter

Tarragona

Terrassa

Torroella de Montgrí

Valls

Vic

Viladecans

Vilafranca del Penedès

Vila-seca

stats