Societat 22/08/2018

Dotze ferits en un nou salt de la tanca a Ceuta

En menys d’un mes, gairebé 800 persones han utilitzat aquesta via d’entrada

Montse Riart
3 min
Migrants residents al CETI donen la benvinguda a les persones que han saltat avui la tanca

BarcelonaMés d’un centenar de migrants subsaharians van aconseguir ahir saltar la tanca fronterera que separa Ceuta del Marroc quan encara no fa ni un mes de l’entrada massiva de 602 persones registrada el 26 de juliol. En totes dues ocasions s’ha fet servir el mateix punt, la zona de la Finca Berrocal. L’episodi d’ahir es va tancar amb una dotzena de ferits: la Creu Roja va traslladar a l’hospital cinc dels migrants amb talls profunds als braços i al tòrax provocats pels filats de la tanca -que el govern espanyol es va comprometre a eliminar-. La Guàrdia Civil va comptabilitzar set agents atesos i va responsabilitzar els migrants d’haver llançat als policies calç viva. Només un d’ells va haver de ser ingressat amb ferides lleus. El sindicat d’Independents de la Guàrdia Civil (IGC) ha presentat una querella contra els joves.

Els migrants van saltar cap a les nou del matí, aprofitant l’hora de pregària col·lectiva dels agents marroquins que marca l’inici de la Pasqua Musulmana. Els efectius de la Creu Roja també es trobaven a l’esplanada a l’aire lliure on s’estava celebrant l’oració i van haver de tornar per atendre els migrants. Després de saltar la tanca, les 116 persones van continuar el camí cap al Centre d’Estada Temporal d’Immigrants (CETI), que continua col·lapsat.

Sense pla per a les concertines

La secretària d’estat de Seguretat, Ana Botella, admetia ahir que el govern encara treballa per buscar “una alternativa” a les concertines, els filats tallants de les tanques, tot i que va deixar clar que això no significa que hagin de desaparèixer sinó que estan buscant “una configuració d’una tanca que pugui ser molt menys lesiva i molt més efectiva a l’hora d’evitar els salts”. “La tanca el que pretén és frenar l’entrada i això es pot aconseguir sense que hi hagi aquest nivell de ferits quan passen per aquests materials”, assegurava Botella en unes declaracions públiques des de València recollides per l’agència Efe. La secretària d’Estat atribuïa l’acció “a una escalada que es preparava des de feia temps”, a causa del tancament d’algunes de les portes de sortida dels migrants africans. Tant ella com el president espanyol, Pedro Sánchez, asseguraven que la solució a la situació passa per la cooperació amb els països d’origen. “El govern [espanyol] treballa pel diàleg i la cooperació amb els països d’origen i per una gestió comuna eficient i humanitària de la migració”, assegurava Sánchez en una piulada a Twitter en què també expressava el seu suport a les forces de seguretat.

Des de principi d’any ja són 1.400 les persones que han utilitzat la via de Ceuta per entrar a l’Estat. Tot i així, es tracta d’una xifra inferior a la registrada durant els mateixos mesos del 2017. El problema és que el CETI de la ciutat només té capacitat per a unes 600 persones i ara mateix ha d’atendre el doble de demandes. De fet, després de l’última entrada massiva del juliol ja es van haver d’habilitar tendes de campanya en un centre eqüestre pròxim per poder acollir tots els nouvinguts. Segons les dades del ministeri de l’Interior, fins al 15 d’agost, 29.541 persones migrants han arribat a l’Estat il·legalment, sigui per via marítima o terrestre.

Demanen més mesures

Després del salt d’ahir, la Guàrdia Civil va acusar els migrants de llançar-los calç viva i excrements i d’utilitzar bastons i objectes que poden tallar. L’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) va demanar al govern espanyol que els permetin utilitzar escuts de protecció en la vigilància de la tanca i material antidisturbis, entre d’altres. Són les mateixes reivindicacions que ja van fer després del salt massiu del juliol passat.

Botella va contestar que s’està intentant protegir al màxim els agents i va recordar que aquest estiu han augmentat les dotacions d’efectius a la zona i que treballen per proporcionar-los més elements de seguretat. Ara bé, la secretària d’estat de Seguretat també va explicar que la voluntat és trobar una solució perquè aquestes persones “no hagin d’arriscar la vida amb aquest tipus de sortides”.

stats